Kanta-Häme

Tärkeä suolilääke palaa kesällä apteekkeihin

Yleisesti tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa käytetty Azamun on talven aikana loppunut apteekeista. Myöskään varmuutta valmisteen saatavuudesta ei ole ollut.

Leiras Takedan viestintäjohtaja Malla Hintsala rauhoittelee, että huhut lääkkeen valmistuksen tai myynnin loppumisesta Suomessa ovat väärää tietoa.

– Voimassa olevan arvion mukaan lääkettä saadaan taas ensi kesäkuussa, kertoo Hintsala.

Leiraksesta luvataan, että apteekkeja informoidaan välittömästi, kun tiedot lääkkeen saatavuudesta tarkentuvat.

Azamun on Leiras Takedan lisenssituote, jonka valmistaja on Generics UK. Lääkettä on valmistettu aikaisemmin myös Euroopassa, mutta nykyään sen tuotanto tapahtuu Puerto Ricossa.

Tarkkaa tietoa tuotantokatkoksen syystä ei Suomeen ole kantautunut. Azamun loppui useimmista apteekeista jo viime joulukuussa.

Jatkossa Azamunin saatavuuteen on luvassa parannusta.

– Valmistaja on ilmoittanut anovansa lääkkeen valmistuslupaa myös Euroopassa.

Potilasyhdistys huolissaan

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien Crohn ja Colitis ry on ollut huolestunut Azamunin jo muidenkin lääkkeiden saatavuudesta.

– Totta kai olemme huolestuneita näistä tilanteista, joissa sairaiden ihmisten lääkitykseen tulee keskeytyksiä, sanoo toiminnanjohtaja Ulla Suvanto.

Lääkkeiden saatavuuteen on mahdotonta vaikuttaa, kun niiden tuotanto ja lisenssit ovat maailmanlaajuisesti monen mutkan takana.

Syytä vakavaan huoleen saati paniikkiin ei Ulla Suvannon mukaan ole ollut Azamunin ilmeisen tilapäisen loppumisen takia.

– Kyseessä on onneksi suolistosairauksien hoidossa ylläpitävä lääke, jonka vaikutus on pitkäaikainen.

Hoidon lyhytaikaisesta loppumisesta ei pitäisi olla haittaa, vaikka etenkin suolistosairauksissa lääkkeiden vaikutukset ovat usein yksilöllisiä.

– Vastaavaa rinnakkaislääkettä eli Imurelia on ollut saatavilla, joten kenenkään ei olisi pitänyt jäädä kokonaan ilman hoitoa.

Ulla Suvanto Crohn ja Colitis ry:stä suosittelee Azamun-hoidostaan huolestuneita ottamaan yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriinsä, jotta voidaan hakea sopiva korvaava hoito. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic