Kanta-Häme Hämeenlinna

Autoilija yllättyi Lammin Mommilassa: Tienpientareella toikkaroi lauma karanneita poroja

Jorma Ukkonen kuvasi porot tienpientareella.

Hausjärven Mommilasta Lammille johtavan tien suunnalla on tehty eilisestä lähtien porohavaintoja.

Hämeen Sanomien lukija Jorma Ukkonen soitti toimitukseen ja kertoi ohittaneensa tienpientareella jolkotelleet porot perjantaina iltapäivällä Koivukehän pohjoisen risteyksen kohdalla.

– Ne kävelivät tienreunaa koti Lammin kirkonkylää, ja autot hiljentelivät kohdalla.

Facebookin Karkulaiset-palstalla kerrottiin karanneista poroista jo torstaina. Palstan mukaan porojen omistajakin on tiedossa, mutta Hämeen Sanomat ei ole häntä tavoittanut.

 

Luontokuvausta harrastava Ukkonen pysähtyi kuvaamaan laumaa.

– Minulla sattui olemaan kamera mukana, joten otin useammankin kuvan.

Eläimet olivat hyvin lähellä autotietä. Kuva: Jorma Ukkonen

Ukkonen kertoi soittaneensa hätäkeskukseen asiasta, sillä tien lähettyvillä liikkuvat porot ovat riski liikenneturvallisuudelle.

Kanta-Hämeen pelastuslaitosta porohavainnot eivät olleet perjantai-iltaan mennessä työllistäneet.

– Eivätkö ne yleensä liiku pohjoisemmassa, laitokselta ihmeteltiin.

Poro voi auton kanssa kolaroidessaan aiheuttaa pahaa jälkeä. Pelastuslaitokseltam toivotaan, että porot päätyvät omistajalleen mahdollisimman pian. Pelastajat eivät lähde nykyisillä tiedoilla eläimiä hätistelemään tai ottamaan kiinni.

– Jos omistajaa ei löydy ja esimerkiksi poliisi joutuu puuttumaan asiaan, niin siitä voi tulla tehtävä paikallisille metsästäjille.

 

Aikaisemmin poroja on ollut seudulla ainakin Iittalan Poropuistossa, mutta sieltä karkulaiset eivät ole kotoisin. Poropuiston toiminta lakkautettiin jo muutama vuosi sitten.

– Hämeenlinnan seudullahan on aikaisemminkin tehty havaintoja kolmesta vapaana liikkuvasta porosta, Poropuiston Mika Rovanen muistelee.

Myös vuonna 2007 lehden sivuilla etsittiin omistajaa karanneelle porolle. Tuolloin eläin havaittiin useampaan otteeseen Hauhon ja Tuuloksen seudulla.

Hämeen Sanomia kiinnostaa, mistä tällä kertaa karanneet pohjoisen eläimet ovat kantahämäläiseen peltomaisemaan päätyneet. Asiasta voi vinkata toimitukseen whatsappilla numeroon 040 4577 980. HäSa

 

Lisätty pelastuslaitoksen kommentit ja kuvat 15.3. klo 19.50

Asiasanat