Kanta-Häme

Tärkkelysperunan viljelyä herätellään Hämeessä

Kokemäkeläinen tärkkelysperunan jalostaja Finnamyl hakee uusia tärkkelysperunan tuottajia Kanta-Hämeestä.

– Perunapohjaisten tärkkelystuotteiden kysyntä on kasvussa. Kanta-Hämeessä on pitkät perinteet tärkkelysperunan tuottamisesta ajoilta, jolloin tärkkelysperunatehtaita oli Hämeenlinnassa sekä Rengossa. Hämeen peltojen maalajit ovat erittäin hyvin soveltuvia tärkkelysperunan tuotantoon, sanoo Finnamyl oy:n viljelypäällikkö Kimmo Pusa.

Vaikka tehtaat eivät ole enää aikoihin olleet toiminnassa, on tärkkelysperunan tuotanto jatkunut hämäläisillä pelloilla.

Tärkkelysperunaa viljellään Kanta-Hämeessä noin sadalla peltohehtaarilla. Pusan mukaan tavoitteena on tuplata tuotanto.

– Etäisyys tilalta Kokemäen tehtaalle ei ole viljelijöille tuotannon este, sillä teollisuus kompensoi rahtikulua. Tuotannon etuna on viljelijälle myös se, että sato toimitetaan kokonaisuudessaan syksyn aikana, eikä sitä tarvitse varastoida pitkään tiloilla.

Tuotannon kannalta tärkkelysperuna eroaa ruokaperunan tuotannosta siinä, että vain sadon tärkkelyspitoisuus vaikuttaa hintaan, eivätkä esimerkiksi perunan ulkonäön laatuvirheet.

Hämäläiset juuret

Finnamylin Kokemäen tehtaalla on hämäläiset juuret, sillä Hämeen Peruna perusti tehtaan Kokemäelle vuonna 1942. Siitä asti on tärkkelysperunan tuotanto jatkunut Satakunnassa.

Kokemäen tehtaalla on yli 200 sopimusviljelijää.

– Sopimustuotantoalamme on yli 3000 hehtaaria. Tältä alalta perunaa kertyy noin 100 000 tonnia, joka vastaa noin 2 600 täysperävaunullista rekkakuormaa. Merkittävin sopimustuotantoalueemme sijaitsee noin 50 kilometrin säteellä Kokemäen tehtaasta, Pusa selvittää.

Kotimaiseen omistukseen vuonna 2010 palannut Finnamyl valmistaa perunatärkkelystä paperi- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin sekä pakkaa kuluttajapakkauksia Kokemäellä. Tuotteille on markkinoita niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Tuotantoon kuuluu myös koko ajan kasvava luomuperunatärkkelyksen valmistus.

Finnamyl ja Pro Agria Etelä-Suomen Huomisen hämäläinen maatila -hanke järjestävät infotilaisuuden tärkkelysperunan viljelystä ja sopimustuotannosta Hämeenlinnassa Pro Agrian tiloissa Vanajantiellä ensi viikon keskiviikkona 19. helmikuuta. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020