fbpx
Kanta-Häme

Tarvasmäen Touhula avaa ovensa

Touhula-päiväkodeissa uskotaan siihen, että lapsen liikkuminen ja liikuttaminen ovat luonnollinen osa perheen arkea. Päiväohjelma suunnitellaan yhdessä lasten ja vanhempien kanssa niin, että kaikki tietävät, mitä päiväkodissa tehdään. Kerran kuussa vanhemmat kutsutaan aamukahville.

Liikunta ei ole tilasidonnaista, ja liikkumisen ilo pyritään löytämään pienistäkin askareista. Kuitenkin yksi huone on omistettu liikunnalle. Huoneesta löytyy muun muassa köydet, renkaat ja kiipeilyseinä. Suorittamista ja kilpailua ei ole.

– Kun vanhemmat tuovat meille kalleimman aarteensa, ei ole ihan sama, miten me täällä toimimme, sanoo Hämeenlinnan Touhulan palvelupäällikkö Annukka Hyvärinen.

Rami Haapa-aho uskoo, että liikunnallinen päiväkoti sopii 4-vuotiaalle Rasmus Haapa-aholle hyvin.

– Hän on todella vauhdikas tapaus. On hyvä, että päiväkodista löytyy monenlaisia virikkeitä.

Alkuvuodesta lakkautetun Tarvasmäen päiväkodin tilalle avattava Touhula on ensimmäinen päiväkoti Hämeenlinnassa, jossa on käytössä palvelusetelit. Kun lapselle myönnetään hoitopaikka, saavat vanhemmat anoa kaupungilta palvelusetelin. Tuolloin omavastuuosuudeksi päivähoitomaksusta jää korkeintaan 283 euroa kuussa. Hinta on sama kuin kunnallisella puolella.

Lähikunnista tuleville ei myönnetä palveluseteliä, mutta he voivat hakea päivähoitoon yksityisen hoidon tukea.

Varhaiskasvatuspalvelujen tilaajapäällikön Seija Mäkisen mukaan palvelusetelillä tuotettu hoitopaikka tulee kaupungille noin 15 prosenttia halvemmaksi kuin itse tuotettu.

Vaikka Touhulassa keskitytään liikkumiseen, toteuttaa se valtakunnallista varhaiskasvatussuunnitelmaa. Liikunnan rinnalla ohjelmassa on musiikkia, teatteria ja kädentaitojen kehittämistä, ihan niin kuin tavallisessakin päiväkodissa.

– Monet vanhemmat ovat kyselleet, voiko meille tuoda lasta, joka ei ole liikunnallinen. Sitä ei tarvitse murehtia. Tarkoitus ei ole korosta liikuntaa, vaan liikkumista osana tervettä elämäntapaa, Hyvärinen vakuuttaa.

Suositusten mukaan lapsen pitäisi liikkua vähintään kaksi tuntia päivässä. Hyvärisen mukaan lapset liikkuvat huomaamattakin paljon. Tavoitteena on herättää lapsissa liikkumisen halua sekä aktivoida ja innostaa.

Touhula-liikuntapäiväkodeissa kiertää Polarin valmistamia lapsille valmistettuja aktiivisuusrannekkeita. Kokeilu on saanut positiivista palautetta. Rannekkeita ei kuitenkaan saa viedä kotiin, eikä niiden keräämää dataa tarvitse tarkkailla. Lasten aktiivisuutta ei haluta vertailla.

Hyvärisen mukaan vanhempien vastaanotto on ollut positiivinen, ja kiinnostuneita riittää. Vapaita paikkoja on vielä jäljellä.

– Meillä on sellainen olo, että nyt tehdään yhdessä hyvää varhaiskasvatusta. Siitä olemme iloisia, Hyvärinen hehkuttaa. HÄSA

Menot