Kanta-Häme

Tarzan-tohtori kouluvierailulla

Kirjailijan työ on aivan mahdottoman mukavaa. Se käy hyvin selväksi, kun kuuntelee Paula Havasteen esiintymistä Turengin koulun salissa.

Mutta mukavastakin työstä pitää saada jotain korvausta. Muuten kirjailijalla tai muulla taiteellisen työn tekijällä ei ole varaa jatkaa työtään. Seuraava teos jää tekemättä.

Tämä oli kirjailijan ykkösteema kouluvierailulla, sillä kyse oli Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen järjestämästä tilaisuudesta.

Miehen mallit …ja Tarzan

Paula Havaste tunnetaan kirjailijana, toimittajana ja kriitikkona. Lisäksi hän sanoo olevansa maailman ainoa Tarzan-tohtori.

– Kirjallisuuden väitöskirjani käsitteli miehen malleja tässä maailmassa, ja koska halusin tutkimukseeni myös jotain hauskaa, otin kaikki esimerkit Tarzan-kirjoista.

Väitöskirja oli Havasteen ensimmäinen kirja. Ensimmäisen kaunokirjallisen teoksen hän julkaisi kymmenen vuotta sitten. Havaste on kirjoittanut romaaneja, jotka sijoittuvat muinaiseen aikaan. Lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu lastenkirjoja.

Ei tule …Henkka-sarjaa

Turengin koulussa yksi tyttö halusi tietää, tuleeko Havasteelta lisää Henkka-kirjoja, joita tähän mennessä on ilmestynyt kaksi.

Havasteelta tuli vähän tyly vastaus: Ei tule.

Syy on siinä, ettei Henkka halua. Henkka-kirjat ovat poikkeus Havasteen tuotannossa, sillä niissä esiintyy hänen oma kuopuksensa, joka on jo 12-vuotias.

– Henkka on ilmoittanut, että nyt riittää, ja äiti tottelee.

Muissa kirjoissaan Havaste ei ole käyttänyt lähipiiriään hyväksi.

Ideoista …ei ole pulaa

Havaste kertoi lapsille, että hän päätti jo viisivuotiaana ryhtyä kirjailijaksi. Meni kuitenkin pitkälti yli 30 vuotta, ennen kuin haave toteutui.

Sen jälkeen kirjoja onkin sitten syntynyt useita. Havaste kertoo, että hänellä ei ole mielessään vain se kirja, jota hän parhaillaan kirjoittaa, vaan samalla myös seuraava ja joskus jopa sitä seuraava. Ideoista ei ole pulaa.

Yksi oppilas kysyi, onko kirjoittaminen kivaa.

– Sen on kamalan kivaa. Kun kirjoittamiseen uppoutuu, tekstiä alkaa tulla kuin itsestään. Itse ei edes tiedä, miten se tapahtuu. Tätä kutsutaan flow-tilaksi.

Kun Havastea kuuntelee, ei voi olla ihmettelemättä, mistä hän löytää ajan kaikelle tekemiselleen. Sillä paljastuu, että kirjoittaminen onkin hänelle vain sivutyö ja harrastus. Varsinainen työ on ohjelmapäällikkyys tiedekeskus Heurekassa.

Kannattaa …lukea paljon

Havasteella oli turenkilaislapsille tärkeä neuvo.

– Kaikki mitä te luette – vaikka se olisi Aku Ankkaa –, on hyödyksi teille. Lukekaa paljon ja kaikenlaista. Kun lukee paljon, oppii lukemaan nopeasti.

Kriitikonuraltaan Havaste kertoo yhden esimerkin. Hän arvosteli aikanaan Potter-sarjan ensimmäisen kirjan Helsingin Sanomiin.

– Kirjoitin, että onhan tämä hyvä, mutta on parempiakin fantasiakirjoja.

– Se kritiikki ei mennyt ihan kohdalleen. Aina ei kritiikkikään ole oikeassa.

Tekstiä joutuu …parantelemaan

Havaste kertoi myös, ettei ensimmäisen kirjan julkaisu mennyt ihan niin helposti kuin hän oli kuvitellut.

– Kustantaja sanoikin, ettei kirjaa julkaista, jos en ole valmis tekemään vielä töitä sen eteen.

Havasteen oli siis vielä muokattava ja paranneltava tekstiä ennen kuin se kelpasi kirjaksi.

– Tähän te törmäätte koulussakin. Tekstejä joutuu parantelemaan, ja ohjeita siihen saa opettajilta. Mutta joskus kannattaa pitää myös oma päänsä.

Tekijä ei saa …pennin hyrrää

Mutta vielä siihen tekijänoikeusasiaan, tunnin varsinaiseen teemaan. Havaste kysyi, ovatko sähkökirjat oppilaille tuttu asia. Vain harvalle oli, mutta kaikki kädet nousevat, kun hän kysyi, tietävätkö he, mikä iPad on.

– Sähkökirja on mahtava juttu, mutta sen kopioiminen on helppoa. Monet laittavat nettiin tekstiä ilman, että ovat pyytäneet lupaa tekijältä

Havaste huomautti, että sähkökirjaa ei saa jakaa luvatta, sillä se on laitonta.

– Musiikki, elokuvat, kirjallisuus… Niiden tekijät eivät saa pennin hyrrää silloin kun kopioidaan laittomasti. Se on varastamista. (HäSa)

Tekijänoikeusasiaa netissä osoitteessa http://antipiracy.fi