Kanta-Häme

Tasapainoilu on jatkuvaa liikettä – Nuorallatanssija Saana Peura käyttää korkokenkiä vain vaijerilla

Maailma kohahti vuonna 1974, kun ranskalainen nuorallakävelijä Philippe Petit tasapainoili New Yorkin kaupungin yllä.

Hämeen Sanomien Tähtitapahtumissa esiintyvä Saana Peura puolestaan paitsi tanssii nuoralla, myös tekee sen korkokengät jalassa.

– En käytä korkokenkiä tasaisella maalla ikinä, mutta toisinaan esityksissäni. Millaisen lisämausteen ne tuovat esitykseeni, jää yleisön arvioitavaksi, Peura kertoo.

Petit toteutti hullun unelmansa kävelemällä yli 400 metrin korkeudessa World Trade Center -tornien väliin kiinnitetyllä vaijerilla. Peura ei tavoittele yhtä korkealla.

 

Nuorallakävelyn ja -tanssimisen suurin ero piilee liikkeen muodossa, apuvälineissä ja korkeudessa. Siinä missä nuorallakävelijä tasapainoilee korkealla yleensä tasapainotangon kanssa, ei nuorallatanssija välttämättä käytä apuvälineitä.

– Tanssiminen tapahtuu ohuella teräsvaijerilla tai köydellä yleensä noin 1–3 metrin korkeudessa. Apuvälineenä saatetaan käyttää ilmanvastusta antavaa viuhkaa, mutta ilmankin voi pärjätä. Oma nuorani on vajaan kahden metrin korkeuteen kiristetty vaijeri.

Peura on harjoitellut kahdeksan metrin korkeudessa, mutta hän kertoo korkean nuoran tekniikkansa tarvitsevan vielä lisäharjoitusta ennen kuin hän lisää korkeutta esityksiinsä.

 

Nuorallatanssijasta tuli ammattilainen sattumalta.

– Aloitin sirkusharrastuksen 10-vuotiaana ja olen ehtinyt kokeilla montaa eri lajia. Kun viisi vuotta sitten valmistuin sirkustaiteilijaksi Turun Taideakatemiasta, harrastus oli muuttunut ammatiksi puolivahingossa.

Lajissa Peuraa kiehtovat eniten jännitys ja flow-tila, jossa keho hoitaa tasapainoilun kuin itsestään. Se on tosin vaatinut vuosien harjoittelua.

– Flow-tilaan pääseminen on upeaa, keho toimii kuin itsenäisesti. Tietoisuuden on silti pakko olla mukana, sillä parasta ja pahinta nuoralla on, että milloin tahansa voi pudota. Nuorallatanssijalle se on harmillista, mutta tavallista, korkealla nuoralla kävelijälle se ei ole vaihtoehto.

 

Peura esiintyy useimmiten Blind Gut Companyn ja Clunker Circuksen -ryhmiensä teoksissa ympäri Eurooppaa.

Sooloartistina hän tasapainoilee vain harvoin.

– On hauskaa päästä työn mukana kesätapahtumiin ja paikkakunnille, joissa ei ole ennen käynyt. Itselleni palkitsevinta on, kun voi aistia yleisön tempautuvan esitykseen, keskittyvän siihen ja elävän sen mukana.

Siinä missä ranskalaisen Petitin hullu unelma oli kävellä nuoralla mahdollisimman korkealla, Peuralla on tanssia mahdollisimman pitkä matka.

– Hullu unelmani voisi olla vaikkapa maratonin mittainen nuora. Sellainen olisi hauskaa tanssahdella, se ei loppuisi kesken, Peura naurahtaa.

Seuraavan kerran Saana Peura esiintyy Hattulan Toripäivillä 9. kesäkuuta. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic