Kanta-Häme

Tasapainotus tietää veronkorotusta

Sairaanhoitopiiri ei ole pystynyt puristamaan talouttaan omistajakuntien sille asettamaan kasvuraamiin.

Hämeenlinnan tilaajajohtaja Jukka Lindberg esittääkin nyt, että omistajakunnat pyrkisivät katkaisemaan alijäämäkierteen sallimalla sairaanhoitopiirille suunniteltua suuremman kuntamaksujen kasvun.

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunta (tetola) esitti jo maaliskuussa tasapainotusohjelman lievennystä kaupunginhallitukselle. Esitys on nyt mennyt myös muille omistajakunnille ja niiden sopimusrenkaille.

Ei ainoa, mutta järkevä

Käytännössä se on sama kuin sairaanhoitopiirin oma tasapainotusohjelma. Esimerkiksi Hämeenlinnassa siihen suostuminen merkitsee lähivuosina joka puolen prosenttiyksikön veronkorotusta tai lisää lainanottoa.

– Tämä ei ole ainoa tapa puuttua sairaanhoitopiirin alijäämiin, mutta pidän tätä kuitenkin ihan varteenotettavana vaihtoehtona. Siihen liittyy tietysti toiminnan tehostaminen ja tuottavuuden parantaminen, Lindberg painottaa.

Lindberg korostaa, että tällä tavalla alijäämäkierre saataisiin katkaistuksi kohtuullisessa ajassa, neljässä vuodessa. Vuoden 2017 lopulla alijäämää pitäisi olla jäljellä enää vajaat miljoona euroa.

Tämän vuoden lopulla sitä ennustetaan olevan reippaat 22 miljoonaa.

Käytännössä sairaanhoitopiirin ehdottama ohjelma tarkoittaa, että kuntamaksut kasvaisivat vuosittain 4-5 prosentilla.

Omistajakunnat ovat kaavailleet huomattavasti tiukempaa ohjelmaa, jossa vain tälle vuodelle on sallittu vajaan 5 prosentin kasvu. Lähivuosina se putoaisi kahteen prosenttiin.

Elokuussa esille

Hämeenlinnassa kaupunginhallitus ilmeisesti keskustelee esityksestä maanantaina, mutta tuskin ottaa siihen kantaa ennen syksyä.

– Se kuuluu tilaajabudjetin valmistelun piiriin. Asiaa varmaan palataan niin Hämeenlinnassa kuin muissakin kunnissa elokuussa, arvelee Lindberg.

Jos sairaanhoitopiirin tasapainotusohjelma ei kunnille käy, alempikin rahoitustaso on mahdollista. Silloin alijäämää pitäisi kuitenkin kuitata erillismaksuilla.

– Joka tapauksessa alijäämiin on puututtava tavalla toisella. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic