Kanta-Häme

Taskukokoinen laite kertoo, milloin lääkkeet pitää ottaa

Lääkkeidenoton uuden muistutuspalvelun ideana on, että apteekki ohjelmoi muistitikun kokoiseen laitteeseen potilaan reseptien mukaiset lääkkeet ja niiden ottoajat. Asiakas saa myös lääkekortin, jossa on samat tiedot. Lääkkeiden ottoajat voi ohjelmoida tietokoneelta myös itse.

Muistutuspalvelun takana ovat Apteekkariliitto ja Ciegus digital healt.

Yksinkertaisuus ja helppous tärkeintä

Laite on suunniteltu yksinkertaiseksi ja helppokäyttöiseksi, jotta vanhukset ja muistisairaat osaisivat käyttää sitä.

Laite kertoo ääni- ja valomerkillä milloin lääkkeet pitää ottaa. Asiakas kuittaa lääkkeenotetuksi painamalla nappia.

Innovaation avulla on tarkoitus seurata potilaan lääkkeidenottoa ja karsia kotihoidon kuluja. Laitteen voi kytkeä tietokoneeseen, josta ohjelmalla näkee onko lääke otettu ajallaan tai onko niitä unohdettu syödä.

– Laite sopii hyvin henkilöille, joilla on alkava muistisairaus ja oma lääkkeenotto jollakin tavalla hallussa. Laite sopii muillekin, joiden on vaikea muistaa ottaa lääkkeitä oikeaan aikaan, asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta sanoo.

Hämeenlinnan apteekeissa ei Apteekkariliiton ohjelmointipalvelua ole vielä käytössä, mutta kesän jälkeen se otettaneen käyttöön. Apteekeissa kuitenkin luvataan, että jos asiakas haluaa, laite voidaan ohjelmoida hänelle valmiiksi.

Edistyneempi laite olisi toivottava

Soittokierros Hämeenlinnan apteekkeihin paljastaa, että 30–40 euroa maksavien muistutuslaitteiden menekki ei ole ollut kovin suurta. Laitteita on mennyt kaupaksi vain muutamia.

Asiakkaat ovat suhtautuneet palveluun epäillen, ja he toivoisivat että laite olisi edistyneempi.

– Äänimerkki ohjaa kyllä lääkkeiden lähelle ja asiakas saattaa jopa painaa nappia, mutta se ei välttämättä tarkoita, että asiakas muistaisi ottaa lääkkeet. Muistutuslaite ei toimi langattomasti, joten läheiset eivät voi tarkkailla lääkkeiden ottoa kotoa käsin. He toivoisivat, että he huomaisivat heti, jos lääke jää ottamatta. Nyt lääkkeen unohtamisen näkee ainoastaan, jos laite on kytketty tietokoneeseen, proviisori Satu Harju Aulangon apteekista sanoo.

Ei vain tekniikan takia

Apteekkariliitto arvioi, että laite on erityisen hyvä kotihoidon tarpeisiin. Salimäki sanoo, että sillä voisi korvata jopa 1-2 kotikäyntiä päivässä. Hämeenlinnan kotihoidossa laitetta ei ole kuitenkaan yleisesti käytössä.

– Meillä asiakkaat ovat usein jo siinä kunnossa, että he tarvitsevat henkilökohtaisen käynnin. Kone ei aina korvaa ihmistä. Käynnille tehdään muutakin kuin vain jaetaan lääkkeitä, Marjo Männistö-Honkamäki Hämeenlinnan kotihoidosta sanoo.

Männistö-Honkamäki suhtautuu kuitenkin kaikkeen tekniikkaan avoimin mielin, eikä näe estettä sille, että laitteita joskus käytettäisiin kotihoidossa.

– Menemme aina asiakas edellä, joten tekniikan pitää hyödyttää asiakasta. Emme hanki mitään vain tekniikan takia, tai siksi että se hyödyttäisi meitä työntekijöitä.

Hän kuitenkin arvio, että jos asiakkaita tulee runsaasti enemmän, erilaisiin teknisiin apuvälineisiin joudutaan turvautumaan useammin. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic