Kanta-Häme

Tästä Rimpelän ja Seminaarin koulun selvityksessä on kyse: Neljän kohdan uutiskertaus

Seminaarin koulun vuokrasopimus on noussut tapetilla Hämeen Sanomien uutisoinnin jälkeen. Tästä tapauksessa on kyse. Jutussa on myös linkkejä aiempiin Hämeen Sanomiin artikkeleihin tapauksesta.
Kuvakooste: Soile Toivonen

1. Taustalla Seminaarin koulun vuokrasopimus

Hämeenlinnan kaupunki on vuonna 2012 uusinut Seminaarin koulun vuokrasopimuksen. Vuokranantajana on Suomen yliopistokiinteistöt SYK oy.

Kaupunki maksaa Seminaarin koulun kiinteistöstä hyvin korkeaa vuokraa. Kaupunki oli samalla valmistellut vaihtoehtoista ratkaisua kaupungin koulujen tilaongelmien välttämiseksi.

Hämeen Sanomat kirjoitti aiheesta sen jälkeen, kun Myllymäen koulun mahdollinen lakkautus otettiin kaupungin säästöohjelmaan.

Lue myös: Onko Seminaarin koulun vuokra niin kallis, että Myllymäki saa mennä? Näin vastaa apulaiskaupunginjohtaja

Lue myös: Seminaarin koulusta oli jo neuvoteltu halvempi sopimus – 340 000 euron säästö maksoi miljoonan vuodessa

2. Vuokrasopimuksen esitelleellä virkamiehellä oli yrityksensä kautta kytkös vuokranantajaan

Seminaarin vuokrasopimuksen lasten ja nuorten lautakunnalle esitelleellä virkamiehellä, silloisella tilaajajohtaja Markku Rimpelällä, on ollut yrityksensä kautta kytkös Seminaarin koulun vuokranantajaan SYK:iin.

Nykyinen strategiajohtaja Rimpelä on osaomistaja Finnish Education Group (FEG) -yhtiössä.

Seminaari on kantakaupungin suurin koulu. Arkistokuva Ville-Veikko Kaakinen

Rimpelän yhtiö oli mukana SYK:n johdolla toteutetussa tutkimus- ja kehityshankkeessa. Yhtiön rooli hankkeessa liittyi suoraan Seminaarin tilojen tuleviin muutostöihin, joiden suunnittelijana toimi Rimpelän yhtiökumppani.

Hämeen Sanomat kertoi jo vuonna 2016, että Rimpelän yritys on laskuttanut kaupunkia projektihankkeessa vuosina 2011–2014.

Rimpelä teki kaupungille sivutoimi-ilmoituksen, ja hänestä tehtiin asiaa koskeva esteellisyysselvitys vuonna 2011. Tuolloin kaupunki katsoi, ettei Rimpelä ollut esteellinen.

Rimpelä on itsekin kiistänyt esteellisyytensä.

Rimpelän yhtiöllä on ollut rooli myös Nummikeskus-hankkeessa. Rimpelän mukaan FEG ei ole saanut taloudellista hyötyä Nummikeskus-hankkeesta.

Lue myös: Kaupunginjohtaja Kenakkala virkamiehen kaksoisroolista: ”Täytyy jutella Markun kanssa”

3. Kaupunki päätti selvittää vuokrausta koskevat epäselvyydet

Hämeen Sanomien uutisoinnin jälkeen kaupunki on päättänyt selvityttää sekä vuokrasopimusta koskevat epäselvyydet että Rimpelän osuuden.

Rimpelä esitti joulukuun alussa 2019 oman selvityksensä toiminnastaan Seminaarin koulu -hankkeessa Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala päätti aluksi salata Rimpelän antaman selvityksen. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää kritisoi salauspäätöstä Hämeen Sanomissa.

Lopulta Hämeenlinnan kaupunki julkaisi perjantaina 13.12.2019 Rimpelän Powerpoint-esityksen verkkosivuillaan valtaosin. Kaupunki julkaisi myös muuta asiaa koskevaa aineistoa.

Lue myös: Hämeenlinna julkaisi Rimpelän powerpoint-esityksen sen jälkeen, kun oikeusoppineet arvostelivat salaamista

4. Rimpelästä esitutkinta

Hämeen poliisi kertoi Hämeen Sanomille (11.12.), että Rimpelän toiminnasta käynnistetään esitutkinta nimikkeellä törkeä virka-aseman väärinkäyttö.

Päivän lehti

18.1.2020