Kanta-Häme

Tästä saattaa tulla pelon vuosi

Susanna Mäkinen houkutteli siskonsa Sinin naisten itsepuolustuskurssille. Joulukuisena iltana Mäkiset repivät toisiaan rinnuksista turkulaisella kamppailusalilla. Kurssilla opetellaan muun muassa hyökkääjän otteesta vapautumista ja oman tilan ottamista.

Susanna Mäkinen myöntää, että hän kaipasi konkreettista oppia itsensä turvaksi, koska ulkona liikkuminen pelottaa.

– Nykyään väkivalta tuntuu yleistyvän. Tuolla pimeillä teillä ja kujilla kun liikkuu, ei tiedä kuka tulee vastaan, hän sanoo.

Sini Mäkinen tunnustaa, että uutisotsikoissa viime aikoina taajaan olleet raiskaustapaukset ovat lisänneet pelkoja.

– Tietenkin sellainen alkaa pikkuisen vaikuttaa.

ITSEPUOLUSTUSKURSSI, jolle Mäkisetkin osallistuivat Turussa, varattiin parissa päivässä täyteen. Tilanne on samanlainen muissakin kaupungeissa. Kurssit ovat täynnä tammikuulle asti. Myös turvasumutteiden myynnin uutisoidaan lisääntyneen.

Suomalaisten kokema väkivallan pelko on vähentynyt viimeisten kolmen vuoden aikana tasaisesti, osoittaa kansallinen rikosuhritutkimus. Tämä vuosi saattaa kääntää kehityksen takaisin väärään suuntaan.

– Se on ihan mahdollista, vaikka sitä on mahdoton arvioida vielä tässä vaiheessa, sanoo suunnittelija Petri Danielsson Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Instituutti on aloittanut syksyllä tämän vuoden tietojen keräämisen kyselytutkimuksella.

– Nämä raiskaustapaukset ovat olleet framilla samaan aikaan ja on mahdollista, että ne vaikuttavat tulokseen, Danielsson pohtii.

SAMA ILMIÖ on pantu merkille myös Naisten linja ry:ssä, joka järjestää tukipalveluja väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille.

– Yhteydenotot ovat syksyn aikana lisääntyneet, kertoo toiminnanjohtaja Elina Nikulainen.

Hänen mukaansa huolenaiheet eivät ole muuttuneet. Yleisintä on naisten parisuhteessa kohtaama henkinen, fyysinen tai seksuaalinen väkivalta. Keskustelu maahanmuuttajien tekemistä raiskauksista on Nikulaisen mukaan näkynyt yhdistyksen Facebook-sivuilla lisääntyneenä epäasiallisena kommentointina.

– Olemme joutuneet poistamaan rasistisia kommentteja.

TILASTOT EIVÄT tue pelon ilmapiirin lisääntymistä, päinvastoin.

– Väkivaltaa kokeneiden osuus on laskenut kolme vuotta. Sitä ennen se nousi monta vuotta putkeen, Petri Danielsson huomauttaa.

Myös poliisin tilastoissa väkivaltarikosten määrä on laskusuunnassa.

– Väkivallan pelko on hyvin monitahoinen ilmiö. Vanhoissa uhritutkimuksissa huomattiin 1990-luvun laman yhteydessä nousua turvattomuuden tunteessa, vaikka väkivallan määrä ei noussut. Turvattomuuden tunne heijastelikin yleistä turvattomuutta, eikä välttämättä väkivallan uhkaa, Danielsson sanoo.

Nikulainen arvioi, että viime aikainen keskustelu on tehnyt ihmisistä valppaampia.

– Jos tästä jotain positiivista voi löytää, niin ehkä naiset ovat alkaneet tunnistaa itseensä kohdistuvaa häirintää entistä paremmin.