Kanta-Häme

Tästä taulusta kaikki lähti

Kuopiolainen Tatu Kokko seisoi kesällä 2010 Hämeenlinnan taidemuseossa ja katseli Eero Järnefeltin Heinäkuun päivä -maalausta.

Kokko tiesi, että maalauksessa istuva poika on hänen isoisoisänsä. Hän alkoi miettiä, mitä kaikkea tuona kesänä tapahtui, kun Eero Järnefelt vietti sen hänen sukutilallaan Muuruvedellä.

– Putosin istualleni, kun katselin maalausta. Niin sykähdyttävä se on.

Taulu oli ”kummitellut” Kokolle ennenkin. Kun hän muutti taannoin Muuruvedelle, ja lainasi kirjastosta kirjan, sen välistä putosi Heinäkuun päivä -maalauksesta tehty postikortti. Jo vuonna 1994 hänen isotätinsä oli kertonut, että taulun poika on Kokon isoisoisä, mutta asia oli jo unohtunut.

Siinä taulun äärellä ihmetellessä syntyi ajatus. Tästä täytyy kirjoittaa kirja.

Sibeliuksen pierukisa

Tatu Kokon tuore kirja Heinäkuun päivä on fiktiota, jossa on ripaus faktaa. Se sijoittuu juuri tuohon kesään, jolloin taulukin maalattiin.

Ennen kirjoitustyön aloittamista Kokko ahmi kirjeitä, romaaneja, elämäkertoja ja tuli samalla lukeneeksi myös Minna Canthin ja Juhani Ahon tuotannot.

– Rakennan toisen todellisuuden, jossa on paljon elementtejä vanhoista jutuista. Lukija ei niitä välttämättä hoksaa, mutta minusta on hienoa, että siellä on ihan oikeassa elämässä tapahtuneita juttuja.

Juonessa nuori helsinkiläistoimittaja ajaa 1960-luvulla Savoon haastattelemaan naista, joka on ollut todistamassa Järnefeltin maalauskesää 1891. Kirjassa esiintyvät niin Eero Järnefelt kuin Jean Sibelius, Kasimir Leino ja Eino Leinokin.

– Siellä on paljon tosi juttuja, kuten se, kuinka pikkutyttö haastoi Sibeliuksen pierukisaan. En sitten tiedä, mitä sinfoniaa silloin soitettiin.

Ja kun ei olla tosiasioiden äärellä, Kokosta on ollut hauskaa täyttää historian aukkoja. Hän kertookin halunneensa tehdä kaunokirjallisen rakkaustarinan, eikä historiikkia. Tarina voisi toimia missä tahansa, nyt se vain sijoittuu kesään, jolloin monet merkkihenkilöt olivat samassa paikassa samaan aikaan. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic