fbpx
Kanta-Häme

Tatuoijan maine on hyvä merkki

– Tatuoinnin tekeminen vaatii korkeatasoista hygieniaa, josta ei pidä tinkiä, huomauttaa ihotautilääkäri Nicolas Kluger.

Monet kuitenkin ottavat yhä kuvan ihollensa kotitatuoijien kautta, koska halvalla saa – ilman takuuta laadusta ja hygieniasta.

– Kotitatuoinnit ovat riski, sillä tekijällä ei välttämättä ole riittävää tietoa ja ammattitaitoa tatuoimisesta.

Puutteet tatuointivärien puhtaudessa tai tatuointitoimenpiteen hygieniassa voivat altistaa bakteeri- ja sieni-infektioille.

Yleisimpiä tatuointivärien aiheuttamia haittavaikutuksia ovat allergiset reaktiot ja ihoärsytys, kuten punoitus ja turvotus.

Tatuointi voi myös tulehtua huonosta hygieniasta jo tekovaiheessa tai asiakkaan jälkihoidon aikana.

– Euroopassa noin kuudesta kahdeksaan prosenttia jokaisesta 100 000:sta tatuoinnin ottaneesta saa jonkinlaisen reaktion.

Pahimmillaan veriteitse voi tarttua virusinfektioita, kuten B- ja C-hepatiitti sekä HIV. Se on kuitenkin nykyisin harvinaista, ja peräisin ajoilta, jolloin tatuointikoneen ja kertakäyttöneulojen sijaan ihoa nakutettiin bambupiikillä.

Ongelmana ovat Aasiasta tulevat musteet, joita kukaan ei ole tarkastanut tai testannut ennen myyntiin laittamista.

– Niitä saa netistä helposti ja halvalla. Riskinä on, että kyseiset musteet leviävät iholle ja elimistöön kotitatuoijien kautta.

Kluger arvelee, että kaikista Suomen tatuoijista kotonaan ihokuvia tekevien määrä olisi noin kaksi tai kolme prosenttia.

Tatuointi on taideteos iholla, joka kulkee kantajansa mukana loppuun saakka. Kluger neuvoo tatuoinnista haaveilevia harkitsemaan, mistä kuvansa aikoo ottaa.

Ammattilaiselta, joka tekee vastuullisia kemikaalivalintoja, vai amatööriltä, joka tilaa mustetta mistä sitä edullisimmin saa.

– Tatuointiartistin maineeseen kannattaa luottaa. Ei kuvaa tarvitse välttämättä ottaa ensimmäisestä vastaan tulevasta liikkeestä. Hygienian ja puhtauden lisäksi myös artistien tyyleissä on eroa. Kyse on kuvasta, joka kestää ikuisesti.

Samoilla linjoilla on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), joka neuvoo asiakkaita selvittämään artistilta, täyttävätkö hänen käyttämänsä värit kemikaaliturvallisuusvaatimukset.

– Kuluttaja voi pyytää mahdolliset testaustulokset ja sertifikaatit nähtäväksi. Tiedustelkaa asioita, tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Euroopassa on löydetty noin 60 terveydelle haitallista tatuointiväriä vuodesta 2013 lähtien. Tukesin mukaan Suomessa tatuointiväri on vedetty pois markkinoilta vain kerran.

Tatuointivärin turvallisuudesta ovat ensisijaisesti vastuussa valmistaja ja maahantuoja.

Ihotautilääkäri Kluger luennoi hygieniasta ja tatuoidun ihon hoidosta kaksipäiväisen Unique Art Tattoo -festivaalin avauksessa perjantaina. Verkatehtaalla järjestettiin luennot ammattiväelle ja festivaaliyleisölle. HÄSA

Menot