Kanta-Häme

Tatuoimaan ei opi kotikonsteilla

 

Unique Art -tatuointiliikkeessä käy lauantaina melkoinen surina, kun Säde Sonckin pitämästä koulutuksesta valmistuu alalle uusia yrittäjiä.
 
Alan yleistymisestä ja räjähdysmäisestä suosiosta kertoo sekin, että hakijoita kahden kuukauden intensiiviseen koulutukseen oli tänä syksynä 70. Seitsemän valittiin portfolion, haastatteluun ja piirustustehtävien perusteella. 
 
Tatuointitaitojen oppiminen houkutteli Nina Ylimäen kisälli-tyyliseen koulutukseen. Hänen silmissään siintää ammatin vaihto.
 
– Haluaisin tästä ammatin, jolla elättää itseni. En ota kuitenkaan stressiä, vaan etenen pikkuhiljaa, Dressmannilla myyjänä työskentelevä Ylimäki kertoo.
 
Sonck kertoo, että tarkoituksena on kasvattaa Unique Artin neljän hengen tiimiä.
 
– Vielä emme ole kuitenkaan päättäneet, ketkä jäävät liikkeeseen töihin.
 
– Koulutuksessa opetellaan perustaidot hygieniasta yrittäjyyteen asti, joten tästä on tatuointialallekin hyötyä, kun saadaan päteviä artisteja työelämään.
 
– On fakta, että jengi tekee tatuointeja kotona täysin tietämättöminä esimerkiksi oikeanlaisista tekniikoista, Sonck huomauttaa.
 
Yrittäjyyskoulutus on räätälöity alalle sopivaksi.
 
– Haluan antaa alalle suuntaaville ihmisille varmuuden ja oikeanlaisen tiedon tatuoiden tekemiseen. Olen vaativa opettaja, sillä oppilaiden töiden taustalla kummittelee myös minun puumerkkini.

Lisäoppia…rapakon takaa

Sonck kertoo itse oppineensa kantapään kautta. Hän painottaakin, että taitavaksi tatuoijaksi kehittyminen vaatii paitsi sisäistä paloa, myös paljon töitä. Taidot oppii vain tekemällä.
 
– Tatuoija ei ole ikinä valmis. Opiskelu jatkuu omien taitojen päivittämisellä. 
 
Sonck matkaakin helmikuussa rapakon taakse Yhdysvaltoihin hakemaan lisäoppia ja verkostoitumista.
 
– Reissu kestää kolmisen viikkoa. Olen saanut kutsut Iowan Best In The Midwest ja Detroitin Motor City Tattoo -messuille, joissa on mukana huippuartisteja ympäri maailmaa. 
 
Matkaan kuuluu myös vierailut eri tatuointiliikkeisiin Nebraskassa ja New Jerseyssä. 
 
Vuonna 2004 tatuointiliikkeensä perustanut Sonck on tehnyt valtavan pohjatyön ennen kuin koulutukset pääsivät muutama vuosi sitten käynnistymään.
 
– Olen iloinen, että olemme vakiinnuttaneet paikkamme Hämeenlinnassa laadukkaana studiona.
Jopa jotkut tatuointiyrittäjät ovat kyselleet Sonckilta lisäkoulutusta.
 
– Vielä en ole halunnut ottaa heitä mukaan kuvioihin, sillä koulutus lähtee nollasta. Olisi kuitenkin kiva tuoda kansainvälisiä isoja nimiä pitämään Hämeenlinnaan tatuointiseminaaria. Sille voisi olla kysyntää myös yrittäjien puolelta, Sonck suunnittelee.
 
Seuraava Unique Start käynnistyy ensi syksynä.
 

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic