Kanta-Häme

Tatuointifestari lähti käsistä

International Tattoo & Street Art Festival (suom. kansainvälinen tatuointi- ja katutaidefestivaali) on kasvamassa yhdeksi suurimmista Suomessa järjestettävistä tatuointitapahtumista.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn tapahtuman tatuointiartistien määrä kaksinkertaistuu, oheisohjelma laajenee ja samalla festari todennäköisesti leviää Hämeenlinnan teatterin lämpiön puolelle.

Tapahtuma on kasvanut jopa hieman yllättäen. Viime vuonna tatuointiajat olivat loppuun buukattuja, ja moni kuvan halunnut jäi ilman.

– Lähti käsistä! Tatuointiartisteja on tulossa jopa 40, joista puolet ulkomailta. Kaikki ovat itse ilmoittaneet osallistuvansa tapahtumaan, sillä Suomea pidetään kiinnostavana paikkana, järjestäjä Säde Sonck sanoo.

Unique Art -tatuointistudiota pyörittävä Sonck on vuosien ajan kiertänyt ahkerasti ulkomaisia tatuointifestareita.

Kaikki ulkomaiset artistit ovat festarituttavuuksia. Sonck sanoo heidän tekevän hyvää jälkeä myös tiukalla aikataululla.

– Olen nähnyt, miten eräillä messuilla kundille tehtiin kolmessa–neljässä tunnissa kuva koko kylkeen, ja jälki oli tarkkaa.

Sonckin mukaan festivaalien keston määrittelemä aikarajoitus ei suuresti rajoita millaisia tatuointeja viikonlopun aikana tehdään.

– Ehkä aivan koko kropan kuvaa ei kuitenkaan kannata suunnitella.

Tapahtumaan on tulossa hyvin erilaisten tyylisuuntien taitajia.

– Olemme pyrkineet buukkaamaan artisteja mahdollisimman eri kategorioista, jotta tapahtuma olisi yleisöystävällinen ja jokaiselle kuvan ottajalle löytyisi haluamansa tyylisuunnan tekijä.

Tatuointien yleistyessä on myös esitetty arveluja, että musteen aika menisi ohi ja jossain vaiheessa muotiin tulisi puhdas, tatuoimaton iho. Sonck ei usko kuvien suosion ihan lähiaikoina katoavan.

– Olen tietysti vähän puolueellinen, mutta kyllä tatuointien suosio vain kasvaa. Tatuointeja otetaan niin henkilökohtaisista aiheista.

Myös artisteja tulee kovaa tahtia lisää. Tatuointia harkitsevaa Sonck kehottaa miettimään tarkkaan keneltä ja millaisen kuvan ottaa. Sonckin mukaan jopa yleensä säästäväisyyteen taipuvaiset suomalaiset ymmärtävät, että halvin mahdollinen tatuointi ei välttämättä ole se paras ratkaisu.

– Tosin näkeehän niitä huonojakin kuvia. Usein ensimmäistä kuvaansa ottaessaan moni ei edes tiedä mikä on hyvää jälkeä ja mikä ei.

Verkatehtaan pysäköintialue ja etupiha täyttyy 30. heinäkuuta jo seitsemättä kertaa järjestettävästä Hämeenlinna Bike Showsta.

Kaikille avoin moottoripyöränäyttely on kasvanut Suomen suurimmaksi. Viime vuonna paikalle pärähti järjestäjä Tane Perätalon mukaan jopa 3 000 prätkää, joita kävi katsomassa arviolta 6 000 henkilöä.

– Kaikenmerkkiset ja näköiset pyörät ovat tervetulleita, Perätalo toivottaa.

Tatuointien ja prätkien lisäksi tapahtumaviikonloppu tuo Verkatehtaalle kattauksen muodikasta street foodia, jota voi maistella Verkatehtaan sisäpihalla samalla, kun tutustuu katutaiteeseen kuten graffiteihin. Leikkimielisille miehille järjestetään partakisa. HÄSA

International Tattoo & Street Art Festival 29.-30.7. ja Hämeenlinna Bike Show 30.7. Verkatehtaalla. Festivaalin tatuointiajat varataan suoraan artisteilta itseltään. Yhteystiedot löytyvät Unique Artin nettisivuilta.

 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic