Kanta-Häme

Tatuointikone ei ole kynä

Verkatehtaalla järjestettävällä Unique Art Tattoo Festivalilla tatuointikoneet surisevat täyttä häkää jo pari tuntia avaamisen jälkeen. Yksi niistä surisee kädessäni. Festivaaleilla pääsee tänä vuonna kokeilemaan oikeaa tatuoimista – tosin vain keinonahalle.

– En ole törmännyt tällaiseen mahdollisuuteen Suomessa tai missään muuallakaan maailmalla, festivaalin pääorganisaattorina toimiva tatuointitaitelija Säde Sonck kertoo.

Sonck pitää Hämeenlinnassa Unique Art -tatuointiliikettä, jossa hän on myös kouluttanut tatuoijia. Idea kokeilumahdollisuuden järjestämiseen lähtikin hänen taustastaan kouluttajana.

– Monet yllättyvät siitä, miltä koneen käyttäminen todellisuudessa tuntuu.

Tatuoimiseen ei riitä, että osaa piirtää, eikä vielä sekään, että kone pysyy kädessä. Laadukas jälki vaatii harjoittelua, eikä kaikista yksinkertaisesti ole tatuoijiksi.

Nykyään harjoittelemiseen suositellaan ensiksi keinonahkaa. Jotkut käyttävät myös esimerkiksi siannahkaa tai appelsiinia, joissa on ihmisihon kaltainen tuntuma. Kenenkään ihoa ei kannata lähteä suin päin söhräämään.

Eniten riskejä piilee kotitatuoijissa, joilla ei välttämättä ole paljoa kokemusta tai tietämystä esimerkiksi hygieniasta. Sonckin mukaan Suomessa tatuoijat ovat kuitenkin pääsääntöisesti tasokkaita.

– Näin pieneksi maaksi meillä on paljon kansainvälisestikin tunnettuja huipputatuoijia.

Miltä tatuointikoneen käyttäminen sitten tuntuu? Vaikealta.

Kone painaa jonkin verran, eikä surina tee sitä yhtään helpommin hallittavaa. Aluksi pidän terää väärässä kulmassa, jolloin jälki ei ole yhtenäistä.

Kun lopulta saan töherrettyä nahkaan sydämen ja harakanvarpaita, nostan kuvitteellista hattuani kaikille minua tatuoineille. He saavat sen näyttämään niin helpolta. Häsa