Kanta-Häme

Tavaramerkitkin Hämeenlinnaan

Asianajotoimisto Bützowin ja Juridian yhdistyminen tuo immateriaalioikeuksien hallinnan myös Hämeenlinnaan. Bützow kasvattaa myös kansainvälistä verkkoa, jolla yritykset voivat hoitaa asioitaan.

– Enää ei vain riitä, että on kauppojen osaajia Suomessa, jos ei ole kansainvälistä verkkoa, Bützowin osakas, asianajaja Juha Kallioinen sanoo.

Kaksi tunnettua asianajotoimistoa yhdistyvät Juridia Bützowiksi, jolla on yhteensä 160 työntekijää. Heistä 105 on lakimiehiä. Yrityksestä tulee Suomen kuudenneksi suurin asianajotoimisto.

– Asianajotoimistojen yhdistyminen antaa Hämeenlinnaan myös tavaramerkkioikeuksien asiantuntemuksen. Tavaramerkkitoimisto Heinonen & Co. siirtyy kaupassa uuden yrityksen tytäryhtiöksi, Kallioinen kertoo.

Kallioisen mukaan globalisaatio on muuttanut liikejuridiikan sisältöä. Asianajotoimistojen on pitänyt kasvaa ja verkottua kansainvälisesti. Toimistojen on pitänyt hankkia erikoisalan osaamista.

Suomen suurimmalla asianajotoimistolla oli 12 asianajajaa vuonna 1989. Nyt Suomessa on useita yli sadan työntekijän toimistoja. Juridia Bützowilla on 200 yhteistyötoimistoa ympäri maailmaa.

– Jos lähdet Ambomaalle harjoittamaan liiketoimintaa, mitä selvität ensimmäisenä? Mikä toimisto toimii Ambomaalla, Kallioinen tiivistää kansainvälisen asiantuntemuksen ja verkottumisen tarpeen.

Tarvitaan ketju…yrityskauppaan

Laajan palveluverkon tarve tulee esille erityisen hyvin yrityskaupassa. Kallioinen mukaan ei ole lainkaan harvinaista, että ostettavalla yrityksellä on liiketoimintaa sadassa maassa.

– Yrityskauppaa ei voida hoitaa sadan asianajotoimiston kanssa. Kauppa on hoidettava samalla tavalla kaikissa maissa.

Pelkät hyvät yhteistyökumppanit eivät riitä. Tarvitaan toimistojen ketju.

– Kaupat on tehtävä samalla formulla kaikissa maissa. Jotta ketju olisi uskottava, on sillä oltava näyttöä osaamisesta.

Kallioisen mukaan Bützowilla oli jo vahvaa osaamista yrityskaupoista, työoikeudesta, kiinteistöistä ja julkisista hankinnoista. Juridia täyttää konsernissa IPR-osaamisen (intellectual property rights). Suomessa IPR:stä puhutaan yleensä immateriaalioikeutena.

Juridia Bützowin osakkaiksi jäävät kaikki asianajotoimistojen nykyiset runsaat 30 osakasta. Bützowin Hämeenlinnan toimistossa on kuusi työntekijää, joissa kolme on asianajajia. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020