Kanta-Häme

Tavaratalopäällikkö puhalsi nollat

Tiiriön Motonetin tavaratalopäällikkö Mikko Renko puhaltaa pyöreät nollat liikkeen kalleimpaan alkometriin.

– Kukaan ei ole tullut valittamaan käryttyään ratista, nauraa tavaratalopäällikkö.

Laitteiden luotettavuuden arviointi eli johtopäätösten tekeminen niiden näyttämistä lukemista jää pelkästään käyttäjälle.

Poliisi törmää käryn käydessä harvakseltaan selitykseen, jonka mukaan ajamaan oli lähdetty oman mittarin näyttäessä luvallista promillemäärää.

Tuoreeltaan sen kaltainen tapaus sattui lauantaina Tervakoskella.

– Autoilijan oma mittari oli näyttänyt 0,5 promillea, mutta autoilija oli siitä huolimatta lähtenyt ajamaan, äimistelee komisario Ilkka Iivari Kanta-Hämeen poliisilaitokselta.

Poliisin alkometri näytti rattijuopumuslukemia eli 0,8 promillea.

– Ei siinä tullut mietittyä asiaa yhtään, kun oli lähdetty rattiin.

Ilkka Iivari ihmettelee, miten kukaan voi olettaakaan, että kaupassa myytävien mittalaitteiden lukemat olisivat ehdottoman luotettavia.

– Poliisin käyttämät laitteet kalibroidaan määräajoin ja pidetään siten kunnossa.

Vastaavan laitteen voi hankkia myös yksityiskäyttöön, mutta hintaa kertyy parituhatta euroa.

Nollalinja on paras

Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara muistuttaa, että vasta poliisin mittaus ja verikoe näyttävät oikeat tulokset.

– Oma mittaus ei ole missään vaiheessa pätevä.

Elovaaran mukaan nollalinja on ehdottomasti paras.

– Silloin ei tarvita mitään härveleitä.

Jos mittari halutaan hankkia, parhaita ovat Ari-Pekka Elovaaran mukaan viranomaisten käyttämiä laitteita vastaavat mallit. Silloinkin alkometri pitää muista huoltaa riittävän usein.

– Jos tulee sellainen olo, että ajokyky olisi hyvä testata, kannattaa mennä julkisilla tai jonkun kyydissä poliisiasemalle puhallutukseen.

Liikenneturvan Elovaaran mielestä yksi hyvä vaihtoehto on aina myös odottaa varmasti riittävän pitkään ennen rattiin menemistä tai olla alun alkaenkin juomatta alkoholia, jos on tiedossa, että pitää lähteä ajamaan autolla.

Menekkituotteita

Alkometrit ovat Motonet-ketjun menekkituotteita. Malleja on viisi ja ne ovat hinnaltaan noin 35 eurosta jopa 389 euroa maksavaan kalibroitavaan laitteeseen.

Nettikaupan pohjattomasta tarjonnasta alkometreiksi kutsuttavien laitteiden hinnat alkavat 3,41 eurosta, ja hintahaitarin yläpäästä löytyy yli 500 euroa maksavia. Paljon kalliimpiakin laitteita on todennäköisesti myynnissä myös tavallisille kuluttajille.

Alkometrejä myydään Motonetistä satoja, ja jotakin niiden menekistä voi päätellä siitäkin, että laitteet on sijoitettu parhaille myyntipaikoille eli kassoille.

Motonetin tavaratalopäällikkö Mikko Renko kertoo, että mallit on valittu siten, että tarjontaa on kaikista hintaluokista.

Mikko Renko sanoo, että luotettavuus on sidoksissa laitteen hintaan.

– Kallein malli on oikeasti ainoa, johon pystyy varmasti luottamaan, arvioi Mikko Renko. Senkin luotettavuuden edellytys on kalibrointi, jota varten laite on hyvä toimittaa säännöllisesti asiantuntevaan huoltoliikkeeseen.

Halvemmat mallit ja ainakin keskihintaiset ovat Mikko Rengon mukaan toimivia, mutta kuitenkin todennäköisesti vain suuntaa antavia, eli niihin pitää varoa luottamasta aivan ehdottomasti.

Motonet myy alkometrejä tasaisesti ympäri vuoden.

– Kesä on vilkasta myyntiaikaa ja myyntitilastojen mukaan entinen on kauppaa tehty joulukuussa, eli pikkujoulusesonki varmaan myös vaikuttaa, kun ihmisen haluavat tarkistaa ajokuntoaan. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic