Kanta-Häme

Tavastia hakee nuorten aikuisten osaamisohjelmaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaa ensi vuonna Hämeenlinnan seudun ammatillisen lisäkoulutuksen oppisopimuspaikkoja. Samaan aikaan Koulutuskeskus Tavastia hakee uuteen nelivuotiseen nuorten aikuisten koulutusohjelmaan, jossa on mukana myös oppisopimuskoulutus.

– Painopistettä siirretään jo työssä olevien koulutuksesta vielä ammatillista peruskoulutusta vailla oleville, sanoo aikuiskoulutusjohtaja Arto Ruhala Koulutuskeskus Tavastiasta.

Ruhala huomauttaa, että oppisopimuskoulutus ei suinkaan ole loppumassa, vaikka sellaistakin väärää tietoa on ollut liikkeellä.

Tänä vuonna ammatillisen lisäkoulutuksen kiintiö on ollut 310, kun se on ministeriön tuoreen päätöksen mukaan ensi vuonna 210. Se täyttyy Arto Ruhalan mukaan jo sisällä olevista opiskelijoista.

– Uusia täydennyskoulutuksen oppisopimuksia ei voida talven aikana tehdä, vaan vasta ensi vuoden syksynä, kun koulutuksia on päättymässä.

Kiintiöt koskevat kuitenkin vain täydennyskoulutusta.

Aikuiskoulutusjohtaja Arto Ruhala painottaa, että oppisopimuskoulutusta on kahdenlaista: ammatillisen lisäkoulutuksen paikat on kiintiöity, mutta ammatillista peruskoulutusta ei ole.

– Ammatilliseen perustutkintoon johtavia koulutuksia solmitaan koko ajan ilman kiintiöitä.

Tätä nykyä oppisopimuksen kautta kouluttaudutaan seudulla muun muassa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon, rakennusalan perustutkintoon sekä lähihoitajaksi.

Oppilaitokset yhteistyössä

Koulutuskeskus Tavastia on hakenut yhdessä Kiipulan ammattiopiston, Hyrian ja forssalaisten ammattikouluttajien kanssa mukaan valtion uuteen nuorten aikuisten osaamisohjelmaan, jossa on neljäksi vuodeksi varattu koko maahan rahoitusta yhteensä 183 miljoonaa euroa. Kanta-Hämeen osuudeksi potista on arvioitu kolme prosenttia eli noin 5,5 miljoonaa.

– Haemme koulutuspaikkoja aloille, joille työnantajat ovat kiinnostuneita palkkaamaan työntekijöitä, kertoo aikuiskoulutusjohtaja Arto Ruhala.

Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa 20-29-vuotiaat, pelkän peruskoulun varassa olevat nuoret voivat opiskella ammattiin oppilaitoksissa tai oppisopimuskoulutuksena.

Koulutuskeskus Tavastia on hakenut koulutuspaikkoja, joissa ammattitutkinto on mahdollista suorittaa koulussa tai oppisopimusteitse. Sellaisia ammatteja ovat muun muassa: tarjoilija, maalari, suurtalouskokki, laitoshuoltaja ja pienkonekorjaaja. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020