Kanta-Häme

Tavastia lomautti yhden opettajan

Ammattiopisto Tavastia on joutunut tänä syksynä lomauttamaan yhden opettajan aikuiskoulutuksesta. Lomautus on voimassa lukuvuoden loppuun.

Huhtikuussa uutisoitiin, että lomautusvaroitus olisi ollut tulossa 18 työntekijälle. Kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen kertoo, että varoitus annettiin lopulta noin kymmenelle henkilölle.

Se, että lomautusten määrä saatiin puristettua reilusti alaspäin, johtuu Haajasen mukaan siitä, että syksy on lähtenyt käyntiin odotettua paremmin.

– Olemme saaneet pystyyn hankekuvioita. Lisäksi työntekijämäärään on tullut luonnollista poistumaa. Tämänkokoisessa talossa tilanne elää koko ajan.

Haajasen mukaan Tavastian taloudessa ja toiminnassa on nyt ristiriitoja valtion päätösten takia.

Yksi ristiriita on se, että aikuiskoulutusta on jouduttu supistamaan, vaikka sille olisi kysyntää.

– Tilanne on surkea. Hakijoita aikuiskoulutukseen on ollut nelinkertainen määrä paikkoihin nähden – tosin vaihdellen eri aloilla.

Aikuiskoulutuksen tilannetta on kiristänyt se, että työvoimakoulutusta on jouduttu vähentämään.

Ammattiopiston rahoitus on mullistunut viime vuosina, kun valtio on koko ajan supistanut rahoitusta. Kuluvalle vuodelle rahoitus väheni 3,2 miljoonaa euroa parin vuoden takaiseen verrattuna.

Tänä vuonna ammattiopisto sai rahoitusta 2 120 opiskelijan mukaan. Tämä on niin sanottu järjestämisluvan opiskelijamäärä, joka ei vastaa tämänhetkistä koulutustarvetta. Aiemmin rahoitus tuli 2 280 oppilaasta, eli määrää on vähennetty 160 opiskelijalla.

– Tavoitteemme on taata opiskelupaikka kaikille peruskoulunsa päättäneille. Tämä tarkoittaa, että meillä on nytkin opiskelijoita ylipaikoilla, joista emme saa rahoitusta, Haajanen sanoo.

Samaan aikaan, kun valtio on vähentänyt järjestämisluvan opiskelijamäärää, se on vähentänyt myös opiskelijakohtaista rahoitusta.

Tavastian taloustilanteeseen vaikuttaa sekin, että nuorten aikuisten osaamisohjelmaa on jouduttu supistamaan.

– Ohjelma on tarkoitettu 20–29-vuotiaille, joilla ei ole toisen asteen koulutusta. Tämä on tarkoittanut meille jopa kahden miljoonan euron tuloa parhaina vuosina. Ensi vuonna tästäkin on vain rippeitä jäljellä.

Ensi vuoden budjetista on siis tulossa kireä. Edessä on myös iso muutos rahoitusperusteisiin.

– Ensi vuonna rahoitus on 12,4 prosenttia tämänvuotista pienempi. Rahoitus tulee kuitenkin opiskelijamäärästä riippumatta. Saamme itse päättää, miten rahan käytämme, Haajanen kertoo.

Tavastian yhtymähallitus käsitteli budjettia tiistaina, ja käsittely jatkuu marraskuussa. Lopullisesti budjetista päättää yhtymävaltuusto. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic