Kanta-Häme

Tavastia pyrkii eroon lasikoulusta

Lasialan koulutuksen jatkuminen Nuutajärvellä on jälleen ammattiopisto Tavastian pohdinnassa. Se olisi mahdollista siirtää Hämeenlinnaan, korvata oppisopimuskoulutuksella tai siirtää kokonaan toisella koulutuksen järjestäjälle.

Nuutajärvi-säätiö ja paikallinen yhteenliittymä Lasikomppania ovat tarjonneet Tavastialle tukeaan.

Se ei ainakaan toistaiseksi ole saanut kuntayhtymän hallitusta luopumaan muiden vaihtoehtojen tutkimisesta.

Alustavasti tutkitaan vaihtoehtoa siirtää koulutus Forssan ammatti-instituutille.

– Periaatteessa se on mahdollista meidän omin päätöksin, koska meillä on yhteinen osakaskunta eli Urjala, Tavastian kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen toteaa.

Tehdas kiinni

Ongelmana on Nuutajärven lasitehtaan toiminnan loppuminen. Viime syksynä koulutustilan hyttivarustuksen huolto ja kunnossapito ovat jääneet kokonaan ammattiopisto Tavastian vastuulle.

– Lisäksi sikäläinen lasiuuni on tullut käyttöikänsä päähän. Sen uusiminen merkitsisi suurta investointia.

Kaksivuotiseen koulutukseen on epävarmuutta tuonut myös sen kalleus.

– Se maksaa huomattavasti yli valtionavun. Aikaisemmin saimme siihen harkinnanvaraista valtionapua vuosittain, mutta vuosina 2012–2013 sitä ei saatu. Sitten taas vuonna 2014 saatiin. Joka tapauksessa harkinnanvaraista joutuu joka vuosi hakemaan erikseen.

Uuni ja huolto

Nuutajärven lasitradition jatkamiseksi ja ylläpitämiseksi perustettu Nuutajärven lasikylän kulttuurisäätiö on tarjoutunut hankkimaan uuden lasiuunin, jos Tavastia päättää jatkaa lasikoulutusta kylässä.

Sikäläisten lasitaiteilijoiden muodostama Lasikomppania taas on tarjonnut apuaan hytin huollossa ja kunnossapidossa.

Tästä huolimatta Tavastian hallitus päätti, että koulutuksen siirtäminen Forssan ammatti-instituuttiin selvitetään. Varsinaisia päätöksiä tehdään myöhemmin. (HäSa)