Kanta-Häme

Tavastialle kaikille avoin aistipuutarha

Ammattiopisto Tavastia rakennuttaa Hattelmalan kampukselle virkistymisalueen. Se tulee Tavastian sosiaalialan uudisrakennuksen yhteyteen.

Puiston kolme osa-aluetta ovat aistipuutarha, leikkikenttä ja kuntoilupuisto.

– Aistipuutarhasta tulee maisemallisesti ja toiminnallisesti kiinnostava alue. Siellä ei olisi aitoja, eikä se olisi vain Tavastian käyttöön tarkoitettu, luonnehtii sosiaali- ja terveysalan koulutuspäällikkö Pirjo Saarela.

Tavastialla on puistolle lähinnä päiväkäyttöä ja siksi sinne ovat tervetulleita virkistäytymään kaikki kaupunkilaiset.

Aistipuutarhan tarkoitus on antaa kaikille aisteille elämyksiä. Puutarhaan on tulossa havunneula- ja männynkäpyallas, jotka virittävät tuntoaistia. Puistossa on lupa kävellä paljain jaloinkin.

Saarelan mukaan puutarhaan tulee värikkäitä kasveja, jotka hoitavat moniaistillisesti. Ne saavat ilahduttaa silmää ja antaa nenälle tuoksuja haisteltaviksi.

Lisäksi puistoon tuodaan luonnon äänimaailmaa ja menevää treenimusiikkia kuntoilua vauhdittamaan. Myös levähtäminen ja rauhoittuminen on sallittua.

Tavastialla on tarjolla valinnainen aisteihin liittyvä opintokokonaisuus lähihoitajille. Puutarhassa on mahdollista järjestää opiskelijoiden ohjaamaa kuntoutusta.

– Toivottavasti se tulee olemaan tärkeä paikka niille ihmisille, jotka eivät arjessaan pysty käyttämään kaikkia aistejaan, sanoo Tavastian kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen.

Aistipuutarhasta tulisi yksi Tavastian oppimisympäristöistä. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat pääsevät siellä harjoittelemaan lasten, vanhusten, vammaisten ja päihde- ja mielenterveyskuntoutujien parissa työskentelyä.

– Tähtäämme kohti nykyaikaista mallia, jossa seinät eivät rajoittaisi opiskelua. Oppilaitos ja työpaikka lähentyvät puutarhassa, Haajanen kertoo.

Puistokokonaisuuden rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä. Ensimmäiset opiskelijat ja vierailijat pääsevät puistoon todennäköisesti 2017 ja 2018 vuodenvaihteessa.

Uudisalue sijoittuu Hattelmalantien ja Taimistontien väliin. Tulevan aistipuutarhan alue on ollut pitkään joutomaana.

Aistipuutarhan yhteyteen rakentuu myös moderni paviljonki, joka on tarkoitettu puistoissa liikkuvien ryhmien tukikohdaksi. Paviljongissa voi kokoontua, järjestää opetusta tai vaikka syödä eväitä.

Hattelmalan kampusta oli syytä laajentaa, koska Jaakonkadun opetustoiminta oli lakkautettava sisäilmaongelmien vuoksi. Jatkossa Vanajaveden opisto käyttää osaa Jaakonkadun kiinteistöstä. HÄSA

Päivän lehti

8.8.2020