fbpx
Kanta-Häme

Tavastialle tuhansia neliöitä lisätilaa

Ammattiopisto Tavastia saanee lähiaikoina runsaasti lisää rakennusoikeutta Hattelmalantien varressa olevalle kampukselleen.

Yhdyskuntalautakunta asettaa kampuksen kaavamuutoksen nähtäville. Sen tavoitteena on päästä rakentamaan uudet tilat sosiaali- ja terveysalan opetukselle.

SUUNNITTEILLA on uudisrakennus, joka korvaisi nykyiset Jaakonkatu 28:ssa sijaitsevat tilat. Nykytiloissa on havaittu kosteusvaurioiden aiheuttamia sisäilmaongelmia. Opettajien työskentelytiloja poistettiin käytöstä jo viime vuoden puolella.

Tavastian hallitus pohti sekä vanhan korjaamista että uudisrakennusta. Päätös kääntyi kokonaan uuteen rakennukseen, vaikka sen kustannukset arvioidaan remonttiin verrattuna kaksinkertaisiksi. Alustava arvio on noin 8-9 miljoonaa euroa. Se on tarkoitus rahoittaa lainalla.

Yhtymähallitus päätyi uudisrakentamiseen, koska tällöin tiloista voidaan tehdä tarkoituksenmukaisemmat ja kompaktimmat.

KAAVAMUUTOS mahdollistaa 4 500 kerrosneliönmetrin uudisrakennuksen Tavastian nykyisten oppilaitosten kaakkoispuolella sijaitsevalle parin hehtaarin laajuiselle Nuppolanpuiston alueelle.

Uudisrakennus voi olla maksimissaan kolmikerroksinen. Kulku uudisrakennukselle tulisi Hattelmalantieltä ja Taimistontieltä Ohratien kautta. Nuppolantieltä on suunnitteilla kevyen liikenteen yhteys.

Jaakonkadulla sosiaali- ja terveysalalla on noin 4 600 kerrosneliön tilat. 1970-luvulla valmistuneet tilat on tarkoitus purkaa. Sen sijaan 1990-luvulla valmistuneet tilat ovat kunnossa ja säilyvät.

Tavastian suunnitelmissa on ollut, että uudisrakennus olisi valmis aikaisintaan 2017.

– Jos kaavamuutos etenee sujuvasti, todennäköinen valmistumisajankohta voisi olla vuodenvaihde 2017-2018. Näissä hankkeissa ei sovi kiirehtiä, kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen arvioi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että valtuusto saisi kaavaehdotuksen käsittelyynsä alkuvuodesta. Jos asiasta ei valiteta, kaava saattaisi olla lainvoimainen ensi kesänä.

UUDISRAKENNUKSEN valmistuttua sosiaali- ja terveysalan opinnot siirtyisivät sinne. Jaakonkadulle jääviin uudempiin tiloihin puolestaan muuttaisi Vanajaveden opisto, joka jo nyt toimii koulutuskuntayhtymä Tavastian ylläpitämänä.

Tavoitteena on ollut löytää Verkatehdasta huokeampi tilaratkaisu, koska valtiolta vapaalle sivistystyölle on luvassa yhä vähemmän määrärahoja. Vaikka vanhin osa Jaakonkadun koulutiloista puretaan, sinne jää noin 2 500 neliön toimitila.

Menot