Kanta-Häme

Tavastian katolle nousee syksyllä maakunnan suurin aurinkovoimala

Ammattiopisto Tavastian katoille nousee vähin erin satoja aurinkopaneeleja ja aurinkokeräimiä.

Niitä tarvitaan, jotta Tavastia voi aloittaa energia-asentajien koulutuksen.

– Teemme yhteistyötä SSAB:n kanssa, joka on merkittävä alan toimija. Nykyään aurinkopaneelin asentamiseen tarvitaan usein monta ammattilaista. Ideana on kouluttaa energia-asentajia, jotka pystyisivät hoitamaan homman alusta loppuun asti, Tavastian kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajanen kertoo.

Vähänkin isomman aurinkopaneelin asentamiseen tarvitaan tätä nykyä ainakin sähkömies ja peltiseppä. Vesikiertoisten aurinkokeräimien asentamiseen taas tarvitaan myös lvi-asentajaa.

– Ajatuksena on kouluttaa moniosaajia, jotka pystyisivät tekemään työn alusta loppuun asti. Olemme esittäneet TE-toimistolle, että koulutus voitaisiin aloittaa työvoimapoliittisena aikuiskoulutuksena työttömistä sähköasentajista, mutta emme vielä ole saaneet siltä suunnalta vastausta.

Ajatuksena on, että koulutus laajenisi myöhemmin myös nuorisopuolen perustutkinnoksi.

Yhtymähallitus käsittelee tiistaina lisätalousarviota, jossa varattaisiin aurinkovoimalan rakentamiseen 116 000 euroa. Investointiin on mahdollista saada 30 prosentin tuki työ- ja elinkeinoministeriöltä.

Sähköosaston katolle on suunnitteilla voimala, joka sisältäisi satoja aurinkopaneeleja. Sähköosasto sijaitsee ns. F-rakennuksessa, joka on lähimpänä Taimistontietä

Suunnitelmien mukaan teräsrakenteiden asennus alkaa ensi syksynä. Se tehdään oppilastyönä. Samoin aurinkopaneelit asennetaan oppilastyönä.

Myöhemmin samalla periaatteella asennetaan aurinkokeräimiä F-rakennuksen eli auto-osaston katolle. Aurinkovoimalan on tarkoitus valmistua ensi vuoden keväällä.

Parhaana aurinkoenergian tuotantoaikana, kesäisin, oppilaitos on kuitenkin suljettuna.

– Sitä varten tehdään kaivot, joihin varastoitu energia voidaan syksyllä hyödyntää.

Voimalassa opiskelijoiden on mahdollisuus harjoitella erilaisia aurinkoenergian hyödyntämiseen liittyviä työvaiheita kuten asentamista, ylläpitoa ja huoltoa.

Kun koulutus käynnistyy, Tavastiasta on tulossa maakunnan suurin aurinkoenergiaa tuottava laitos.

– Ei se silti kata kuin muutaman prosentin energiantarpeestamme, Haajanen sanoo.

Aikuiskoulutuksen yhtiöittämistä pohditaan Tavastiassa.

Taustalla on lakimuutos, jonka tähtää kilpailuneutraliteetin lisäämiseen kuntien ja yksityisen palvelutuotannon välillä.

Yhtiöittäminen koskee Tavastian ja Vanajaveden opiston aikuiskoulutusta.

Yhtiöittämisen pitää kuntalain mukaan toteutua viimeistään vuoden 2016 lopussa.

– Uusi yhtiö aloittaisi toimintansa ensi vuodenvaihteessa, jos yhtymävaltuusto loppuvuodesta hyväksyy esityksen, Haajanen toteaa.

Tarkoitus on perustaa kuntayhtymän 100-prosenttisesti omistama yhtiö, johon siirtyisi työvoimapoliittinen ja muu markkinoilla tarjottava koulutus.

Se toimisi tilaajana ja kuntayhtymä tuottajana. Yhtiölle ei siirry henkilöstöä, tiloja, laitteita tai hallintoa. Häsa

Päivän lehti

5.4.2020