Kanta-Häme

Tavastian tilat mittavaan remonttiin ensi kesänä

Koulutuskuntayhtymä Tavastian Jaakonkadun toimipisteellä on edessään mittava remontti.

Suurimpana syynä ovat alakerrassa paikoitellen vuotaneet vesiputket. Ne ovat aiheuttaneet kosteus- ja mikrobivaurioita vuonna 1971 valmistuneeseen rakennukseen ja etenkin sen alapohjaan. Tämä selviää juuri valmistuneesta sisäilmatutkimuksesta.

Rakennuksen yksi siipi joudutaan ottamaan kokonaan pois käytöstä kouluvuoden ajaksi. Näissä tiloissa sijaitsevat opetuskeittiö, opetuskeittiön ruokasali sekä pieni auditorio. Tilojen korjaukset tehdään ensi kesänä aikana. Tilat on tarkoitus saada vuoden kuluttua takaisin käyttöön.

– Tästä tulee suuri remontti. Korjaussuunnitelman teko aloitetaan heti, mutta kustannusarviota tilanteesta ei vielä ole, kertoo kuntayhtymänjohtaja Jouni Haajanen.

Vaurioituneessa rakennuksessa on pääasiassa sosiaali- ja terveysalan opetusta.

Henkilöstöjohtaja Riikka Kolkkala kertoo, että keittiöopetus siirtyy täksi vuodeksi Ammattiopisto Tavastian muihin tiloihin.

– Toistaiseksi Tavastian omien tilojen pitäisi riittää, eikä esimerkiksi parakeille ole tarvetta, hän kertoo.

Ongelmia myös ulkona ja ilmanvaihdossa

Jaakonkadun tilojen tutkimuksiin ryhdyttiin viime keväänä henkilökunnan oireilun perusteella. Opetuskeittiön siiven lisäksi kosteusongelmia oli rakennuksen ulkopuolella ja yksittäisillä alueilla yläkerrassa.

Rakennuksen ulkopuolella korjauksia on osin jo tehty. Rakennuksen ympärillä on alun perin toteutettu maantäytöt ja sokkelien ympäristöt väärin, ja esimerkiksi salaojaputket eivät ole toimineet. Myös maanpintaa täytyy muotoilla niin, että se ohjaa pintavedet poispäin rakennuksesta.

Ongelmana on myös ilmanvaihtojärjestelmän tehostuksen käyttö opetuskeittiössä. Jos tehostuksen laittaa päälle, se luo tällä hetkellä tilaan alipaineen, joka saattaa aiheuttaa epäpuhtauksien leviämistä rakennuksessa. Muualla rakennuksessa ilmanvaihtoventtiilien sijoittelua taas täytyy todennäköisesti muuttaa.

Ei uusia kiinteistöostoja

Jaakonkadun rakennuksia on peruskorjattu ja laajennettu vuosien 1990 ja 2006 aikana nykyistä käyttötarkoitusta vastaavaksi. Tavastia osti tilat Hamkilta vuonna 2006 noin 8 miljoonan euron hinnalla.

Kuntayhtymäjohtaja Jouni Haajasen mukaan kiinteistöjen pitäminen hyväkuntoisina on Tavastialle todella tärkeää. Tavastia on käyttänyt tänä vuonna jo yli 2 miljoonaa euroa kiinteistöihinsä, ja viime vuonna noin 5 miljoonaa euroa.

Uusien kiinteistöjen osto ei nyt ole suunnitelmissa, eikä erityistä kiinnostusta edes Hamkilta Lahdensivuntieltä vapautuviin sosiaali- ja terveysalan opetustiloihin ole.

– Jos uusien kiinteistöjen hankintaan ryhdyttäisiin suunnittelemaan, tekisimme kyllä hyvin tarkat tutkimukset rakennusten kunnosta. Opiskelijoiden ja henkilökunnan terveyttä ei haluta vaarantaa missään tilanteessa, kertoo Haajanen.

Korjattavia asioita

Tavastialla nähdään kuitenkin myös valoisia puolia tilanteessa.

– Syy ongelmiin on selvillä, ja nämä ovat korjattavia asioita, Riikka Kolkkala sanoo.

Tiedotustilaisuus henkilökunnalle järjestetään torstaina 4. syyskuuta.

Myös opiskelijoille sekä huoltajille on luvassa tiedotustilaisuus tilanteesta syyskuun puolessavälissä. (HäSa)

Menot