Kanta-Häme Hämeenlinna

Tavastian valmistumisjuhlat siirtyvät näillä näkymin elokuun loppuun – Samoin Riihimäellä ja Janakkalassa

Koulutuskuntayhtymä Tavastia siirtää suositusten mukaisesti oppilaitosten valmistumis- ja ylioppilasjuhlat syksyyn. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koulutuskuntayhtymä Tavastia siirtää suositusten mukaisesti oppilaitosten valmistumis- ja ylioppilasjuhlat syksyyn. Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitosten valmistumis- ja ylioppilasjuhlat siirtyvät suositusten mukaisesti syksyyn.

Ammattiopisto Tavastian valmistuneita juhlitaan perjantaina 28. elokuuta, ja Hämeenlinnan lyseon, Kaurialan, Parolan sekä Lammin lukioiden ylioppilaita juhlistetaan lauantaina 29. elokuuta.

Juhliin tulee ilmoittautua etukäteen. Todistukset jaetaan valmistuville toukokuun lopussa.

Riihimäellä ja Janakkalassa samaan aikaan

Myös Riihimäen lukion ja aikuislukion sekä Janakkalan lukion lakkiaiset siirtyvät suositusten mukaan pidettäväksi 29. elokuuta. Riihimäellä uusia ylioppilaita juhlistetaan 29.8. Istuinkiven hallilla.

Riihimäen lukion päättötodistukset ja ylioppilastutkintotodistukset jaetaan keväällä valmistuville toukokuun lopussa, ja niiden noutamisesta tiedotetaan abiturientteja Wilman kautta.

Elokuun lakkiaisjuhliin ilmoittaudutaan Wilman kautta jo toukokuussa, sillä valmistuvilla ei ole enää elokuussa Wilmaa käytössään.

Riihimäen lukio tiedottaa, että jos lakkiaisia ei pystytä järjestämään elokuussa turvallisesti, kevään 2020 ylioppilaat kutsutaan perjantaina 4.12.2020 järjestettävään syksyn lakkiais- ja itsenäisyysjuhlaan.

Juhlapaikka voi rajata osallistujamäärää

Hämeenlinnan lyseon lukio on perinteisesti järjestänyt kevätjuhlansa Hämeenlinnan jäähallissa, jossa on juhlittu myös lukion ylioppilaita.

– Käsitykseni mukaan se on syksyllä mahdotonta. Tavastian kampuksella on käytettävissä meidän liikuntasalimme, mutta osallistujamäärän täytyy olla rajattu. Ykköset ja kakkoset eivät mahdu, jotta abiturientit ja heidän lähiperheensä voivat osallistua, sanoo vs. rehtori Tiina Kivinen.

Kivinen kertoo, että hän ei ole saanut oppilailta eikä heidän vanhemmiltaan yhtään kyselyä juhlien ajankohdasta.

– Varmasti kaikki ovat olleet kuulolla, minkälaisia linjauksia valtakunnassa tehdään. Uskon, että tämä on mukavampi vaihtoehto kuin ei juhlaa ollenkaan. Juhla on mahdollisuus nuorille vielä tavata toisiaan ennen kuin kukin lähtee mailleen.

Todistukset toukokuun lopussa

Tavastiasta valmistuvat opiskelijat voivat hakea todistuksensa toukokuun lopussa oppilaitoksista.

Noutaminen järjestetään turvallisuus huomioon ottaen pienryhmissä ja porrastetusti.

Todistusten noutamisesta ja juhliin ilmoittautumisesta tiedotetaan opiskelijoille Wilman kautta. Ilmoittautuminen juhliin tapahtuu jo keväällä toukokuun lopussa, sillä valmistuvilla ei ole enää syksyllä käytössään Wilmaa.

Myös stipendit jaetaan toukokuun lopussa, ja rahastipendit maksetaan suoraan saajien tileille.

Tarvittaessa juhlat joulukuulle

Toisen asteen koulutuksen järjestäjien edustajat suosittelevat oppilaitoksille, että juhlat siirretään syksyyn.

Juhlien siirtämisen syynä on koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvät kokoontumisrajoitukset. Valmistumisjuhlien ajankohta riippuu lopulta koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten hellittämisestä.

– Jos rajoitukset jatkuvat, juhlia ei voida järjestää syksyllä. Toiveissa kuitenkin on, että viimeistään syksyllä pääsemme taas kokoontumaan ja aloittamaan koulut, Hämeenlinnan lyseon lukion vs. rehtori Tiina Kivinen toteaa.

Jos juhlatapahtumia ei pystytä järjestämään syksyllä turvallisesti, voidaan kevään 2020 ylioppilaat kutsua joulukuun alussa 2020 järjestettävään syksyn itsenäisyys-, valmistujais- ja ylioppilasjuhlaan.

Artikkeli on päivitetty 15.4.2020 klo 15.36 Tiina Kivisen kommenteilla ja 16.4.2020 klo 14.05 Riihimäen ja Janakkalan lukioiden tiedoilla.

Päivän lehti

12.8.2020