Kanta-Häme

Tavastila muuttuu kauppapaikaksi - pienuus on vahvuus

Tätä näkyä en olisi uskonut kokevani: kauppakeskus Tavastilassa on vipinää heti aamuvarhaisesta.

Piristyneessä kauppakeskuksessa on enää viisi tyhjää liiketilaa ja neuvotteluja käydään parhaillaan ainakin yhden suuren huoneiston vuokraamisesta.

Tavastilan tiedottaja Miikka Anttila toivoo, että kauppakeskus täyttyisi lähitulevaisuudessa. Nyt keskuksessa on jo 20 yritystä.

– Tavastilaa ollaan pikkuhiljaa muuttamassa kauppakeskuksesta vähän boheemiksi ja rouheaksi kauppapaikaksi. Tämä on nimenomaan hämeenlinnalaisten pieni ja kodikas kauppa, jossa kauppiaat tuntevat toisensa, Anttila sanoo.

Kaksi viikkoa sitten Tavastilaan muutti Hallituskadulta Eilan Laukku ja Käsine. Toisessa kerroksessa avattiin vain vähän aikaisemmin kuuden käsityöyrittäjän työtila ja putiikki Artisan.

– Muutimme Tavastilaan mielellämme, sillä tila on valoisa ja juuri sopivan kokoinen. Meidän tuotteemme vievät paljon tilaa ja ne pitää saada hyvin esille, Jyrki Kinnari sanoo.

Jo 30 vuotta Hämeenlinnan keskustassa toimineella Eilan Laukulla ja Käsineellä Tavastila on jo kolmas osoite. Kovin pitkään ei uusia tiloja jouduttu etsimään, kun home ajoi yrittäjän edellisistä pois.

– Tämähän on yllättävän virkeä paikka. Täällä on tosi kiva henki, Kinnari kehuu.

Tavastilan kauppiailta on turha odottaa moittivia sanoja, sillä kaikki vakuuttavat kilvan tyytyväisyyttään. Aivan laukkukaupan naapurissa hymyilevät Raamidaamien Anu Halmeniemi ja RentoDesignin Hanna Väinölä avasivat erilliset kaupat kaksi vuotta sitten, mutta toimivat nyt samoissa tiloissa.

– Työskentely on paljon helpompaa yhdessä. Nyt voi viettää vapaapäiviä ja lomia, kun on kaveri auttamassa kaupan pitämisessä auki, iloiset naiset sanovat.

Myös syyskuun lopussa Tavastilassa avattu kuuden yksinyrittäjän Artisan luottaa yhteistyön voimaan. Käsityöalan yrittäjillä on kauppapaikassa Rentodesignin ja Raamidaamien tavoin niin putiikki kuin työtilatkin.

Tällä hetkellä Artisanissa on positiivinen ongelma, sillä asiakkaita on ollut niin paljon, ettei putiikkiin ole ehditty tehdä uusia tuotteita.

– Olemme olleet iloisesti yllättyneitä asiakkaiden määrästä. Etenkin korjausompelulle tuntuu olevan suuri tarve, sillä tämän päivän ihmisille lahkeiden lyhentäminen tai vetoketjun korjaaminen ovat ylivoimaisia tehtäviä. Tuotteiden tekemiseen ei tahdo löytyä aikaa, Eini Tuominen Ateljee Einistä korostaa.

Eurokangas on myynyt kankaita Tavastilassa kauppapaikan avaamisesta lähtien 2000-luvun alussa. Liikkeen apulaismyymäläpäällikkö Paula Kivivainio on hyvillään Tavastilan kasvojenkohotuksesta.

Kun Goodman avattiin Kaivokadun toisella puolella, hiljaisuus oli kaupoissa käsin kosketeltavaa. Nyt tilanne on tasaantumassa ja Tavastila on tehnyt pienuudestaan vahvuuden.

– Maalaaminen ja uudet teippaukset piristävät. Muutenkin tänne on tullut tosi paljon uutta elämää. Osittain se on alakerran Lidlin ja ilmaisten parkkipaikkojen ansiota, Kivivainio huomauttaa.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic