fbpx
Kanta-Häme

Tavastilan kävijämäärät romahtaneet

Kauppakeskus Tavastila on menettänyt 50 prosenttia asiakkaistaan vuoden takaisesta, kertoo kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja, yrittäjä Arja Weeraratne.

Tieto perustuu kävijämäärän ynnääviin ovilaskureihin.

– Suurin ongelma kaupankäynnille on ollut Kaivokadun ilmaisen parkkipaikan lopettaminen. Kävijämäärät ovat pudonneet dramaattisesti, kun alkoi tämä liikennehärdelli moottoritien katetyömaan ympärillä.

– Lisäksi Saaristenkatu on osin katkaistu, ja tänään (torstaina) oli Palokunnankadulla ajokielto molemmista suunnista meidän pysäköintihalliimme, eli kaikki meitä ympäröivät kadut ovat ajokiellossa. Asiakas saa olla todella sitkeä, että pääsee meille, Weeraratne tuskailee.

Kaupungilta kaivattaisiin nopeaa päätöstä

Yrittäjäyhdistys onkin lähestynyt Hämeenlinnan kaupunkia pyynnöllä saada kauppakeskuksen viereinen, Eteläkadun ja Paasikiventien väliin jäävä maksullinen paikoitusalue ilmaiseksi, parkkikiekolliseksi pysäköintialueeksi.

Mahdollista voisi olla myös se, että kauppakeskuksen yrittäjät tai omistaja maksaisivat kaupungille pysäköinnistä tietyn summan, ja se olisi asiakkaille kiekollista. Puhetta on ollut myös paikkamäärän lisäämisestä.

Arja Weeraratne toivoo kaupungilta ymmärrystä, vaikka tietääkin, että kaupungin pysäköintistrategiana on saattaa kaikki ydinkeskustan parkkipaikat maksullisiksi.

– Toivon, että kaupunki tekisi nopea ratkaisun, koska meillä yrittäjillä ei ole varaa odottaa kahta vuotta, että kate valmistuu ja härdelli rauhoittuu – ihmiset oppivat tosi nopeasti käymään muualla kaupoilla.

Vaikka kauppakeskuksella on oma, noin satapaikkainen parkkihalli, jossa on kahden tunnin ilmainen pysäköinti, kaikki asiakkaat eivät sitä ahtauden ja pimeyden vuoksi halua Weeraratnen mukaan käyttää.

Läheinen, uusi parkkitalo Kaivoparkkikaan ei asiakaskatoon auta.

– Meillä Hämeenlinnassa on sellainen kulttuuri, että täällä ei makseta pysäköinnistä. Lisäksi se on piirun verran liian kaukana meistä. Ei kukaan jaksa kävellä ruokakassien kanssa kahta korttelia.

– Nyt vaaditaan ihmisiltä kansalaisaktiivisuutta ja uskallusta tulla tänne, jotta Tavastilassa on kauppoja edelleenkin kahden vuoden päästä ja jotta Hämeenlinnan keskusta säilyy aktiivisena. Toivomme, että ihmiset eivät äänestäisi autoillaan ja ajaisi Tiiriöön ja Ideaparkiin, Weeraratne toteaa.

Läheisillä yrittäjillä kauppa käy

Viereisessä korttelissa olevat urheilu- ja valaisinliikkeiden yrittäjät eivät puolestaan ole kärsineet asiakaskadosta, vaikka ilmaiset parkkipaikat ovat kadonneet ja jättimäinen katetyömaa monimutkaisine liikennejärjestelyineen on lähes kivenheiton päässä.

– En ole edes ajatellut, että ne vaikuttaisivat kaupankäyntiin. Meidän asiakkaamme elävät enemmän sään kuin liikennekoukeroiden mukaan. Myynnissä olemme normaalissa kevätvauhdissa, sanoo Intersport-kauppias Henri Purhonen.

Eteläkadun parkkipaikan muuttamista kiekolliseksi hän kannattaa.

Vaikka Valohämeen ikkunoissa lukeekin “muuttoale”, yrittäjä Annikki Kantola kertoo, että valaisinliike haluaa vain isompiin tiloihin, jotka löytyivät Kasarminkatu 15:stä.

– Paljon enemmän meille oli haittaa viime syksynä tämän talon parvekeremontista kuin katetyömaasta. (HäSa)

Menot