Kanta-Häme

Tavoitteena hyvä hallinto

Pohjoismaiden ja Afrikan ulkoministerit kokoontuvat ulkoministeri Erkki Tuomiojan johdolla viikonlopun aikana Aulangolla.

Tuomioja toivoo, että Afrikan ja Pohjoismaiden ajankohtaisista asioista voidaan keskustella myös hieman vapaammassa hengessä.

– Pohjoismaalaisilla on paljon paremmat mahdollisuudet puhua afrikkalaisten kanssa avoimesti kuin monilla muilla, sillä meillä ei ole siirtomaamenneisyyttä. Koska pohjoismaista panosta kansainvälisessä yhteistyössä arvostetaan suuresti, uskon, että voimme toimia hyvän esimerkkinä esimerkiksi tasa-arvo- tai konfliktinratkaisukysymyksissä.

Anna Lindhin perintöä

Kokous on kahdestoista kokousten sarjassa, joka alkoi vuonna 2001 Ruotsin edesmenneen ulkoministerin Anna Lindhin aloitteesta. Suomessa kokous järjestettiin viimeksi Hanasaaressa vuonna 2005. Viime vuonna kokousta isännöi länsiafrikkalainen Benin.

Viikonlopun aikana on tarkoitus keskustella pohjoismaisen hyvinvointivaltion mallista, osallistavasta talouskasvusta sekä Afrikan konflikteista.

Kaksipäiväiselle kokoukselle ei ole asetettu tiukkaa aikataulua, vaan tärkeämpänä tavoitteena on luoda vapaa ilmapiiri. Lauantaina ministerit kävivät kokoustamisen ohella sisävesiristeilyllä sekä illastivat Katisten kartanossa.

Osallistujat tulevat Pohjoismaiden lisäksi Beninistä, Botswanasta, Ghanasta, Lesothosta, Malista, Mosambikista, Nigeriasta, Senegalista, Etelä-Afrikasta, Tansaniasta ja Sambiasta.

Osallistuvat Afrikan maat ovat erityisesti korostaneet pyrkimyksiään edistää kansanvaltaa, ihmisoikeuksia ja hyvää hallintoa.

Rento ilmapiiri avaa vapaan keskustelun

Konkreettisen ohjelman sijaan Tuomioja odotti viikonlopun poikivan hedelmällisiä keskusteluja myös vaikeista aiheista.

– Zimbabwen kireä poliittinen tilanne on monelle afrikkalaiselle arka puheenaihe. Esimerkiksi Hanasaaressa illalliskeskustelu oli kuitenkin koko kokouksen parasta antia, sillä tilanteen luottamuksellisuus avaa ihan uusia tapoja käsitellä arkaakin aihetta.

Ulkoministeri arvelee, että keskusteluilla saattaa olla Pohjoismaille jopa kaupallista hyötyä.

– Aikaisemmat kokoukset ovat luoneet luottamusta Pohjoismaiden ja Afrikan välille. Jos joku yhteistyömaista saa useita samanarvoisia tarjouksia, uskoisin että Pohjoismaiden tekemiin tarjouksiin suhtaudutaan suopeammin kuin muiden.

Ministeri Tuomioja tapaa viikonlopun aikana erityisesti kehitysyhteistyömaiden ministereitä myös kahden kesken. Kehitysministeri Heidi Hautala osallistuu kokoukseen sunnuntaina. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic