Kanta-Häme

Tavoitteena turvallinen, käveltävä koulumatka

Juteinikeskus muuttaa Hattulan liikennejärjestelyitä. Autolla kouluun saa ajaa ainoastaan Opinkujan kautta ja muut lähitiet rauhoitetaan kevyttä liikennettä varten.

Penttiläntien ja Kalliolantien liittymät Pälkäneentiehen suljetaan kokonaan. Teiltä ei saa enää kääntyä kantatielle eikä päinvastoin.

Penttiläntien länsipää on ennenkin ollut moottoriajoneuvoilta suljettu. Kalliolantie sallitaan tästä eteenpäin ainoastaan maatalousliikenteelle.

Ely-keskukselta tulee kääntymiskieltomerkit Pälkäneentien liittymiin vielä ennen koulun alkua.

– Kalliolantieltä on tullut työmaan aikana jatkuvasti läpikulun yrittäjiä. On tärkeää, etteivät vanhemmat kyyditse sitä kautta lapsiaan, koska siellä ei ole mitään jättöpaikkaa, Hattulan tekninen johtaja Juha Prittinen täsmentää.

Koulun ainoa sallittu jättö- ja noutopaikka on Opinkujan ongenkoukun mallinen laituri, joka on varattu koulun saattoliikenteelle. Pysäköidä sinne ei saa.

Prittinen toivoo, että koulun ympärille saataisiin ainakin sadan metrin säteelle turvallinen jalankulun ja pyöräilyn vyöhyke.

– Vanhempi voi jättää lapsen vaikka K-supermarketin pihaan. Ei haittaa, vaikka lapsi jää autosta puolen kilometrin päähän koulusta. Sitä paitsi oppilas virkistyy kävellessään ennen koulun alkua.

Kaupan ja koulun väliselle Kalliolantien pätkälle valmistui perjantaina uusi pyörä- ja kävelytie. Siitä ei ole aiemmin tiedotettu, sillä sinne ei haluttu koulumatkaa harjoittelevia perheitä työmaan aikana.

Nyt kaikki on valmista koulumatkan opettelua varten.

On mahdollista, että Hattulantien kevyen liikenteen väylältä alikulkuun rakennetaan portaikko. Kyselyitä on tullut, mutta Prittinen ei vielä näe portaille tarvetta.

Hän on tutkinut lapsien mahdollisia koulureittejä, ja huomannut, että Hattulantien ja Parolantien liikenne ohjautuu sujuvasti.

Parolantielle rakennetaan juuri uutta bussipysäkkiä, jonka kautta pääsee kävellen suoraan alikulkuun ja sieltä kouluun. Koulun bussiliikenne alkaa pyöriä myötäpäivään, tulipa bussi idästä tai lännestä.

Hattulantieltä koululle pääsee vain uuden Opinkujan kautta. Liittymä saattaa ruuhkautua, mutta tarpeen tullessa sitä voidaan kanavoida. Prittisen mielestä ei tosin haittaisi, jos Hattulantiellä ajettaisiin vähän hitaammin.

– Vanhempien mielestä koulun alue on turvatonta, koska siellä on niin paljon autoja. Siksi he tuovat lapsensa kouluun kyydillä, hän naurahtaa.

Autokyytien kehä ruokkii itseään, ja sen katkaisemiseksi kävelyä ja pyöräilyä toivotaan suosittavan. Se myös opettaa liikennesääntöjä tehokkaammin kuin lapsen istuminen vanhempien kyydissä joka aamu.

Kirmailevia lapsia tulee nyt näkymään Parolan kaduilla, ja Prittinen kehottaakin varovaisuuteen.

– Hattulantien yli juokseminen on vihoviimeinen vaihtoehto. Lasten tulisi kävellä kouluun vain suojateitä ylittäen tai alikulun kautta.

Juteinikeskuksella on lukukauden ensimmäisenä aamuna vanhempainyhdistyksen, Liikenneturvan ja Hämeen poliisin järjestämää opastusta 11. elokuuta.

Iltapäivällä opastusta ei ole, joten koulun henkilökunta toivoo, etteivät vanhemmat hakisi lapsiaan autolla. HÄSA