Kanta-Häme

Täydellistä kaksoiselämää - Pastori Miikka Anttilalla on kaksi erilaista roolia

Janakkala on Miikka Anttilalle kotipaikkakunta, jossa hänet tunnetaan vasemmistolaisena kuntapoliitikkona ja myös seurakunnan entisenä kappalaisena. Hattula on puolestaan paikka ja seurakunta, jossa Anttila on työskennellyt pappina viime vuodet.

– Vietänkin täydellistä kaksoiselämää. Parolan K-marketissa ihmiset vetävät hihasta ja puhuvat ristiäisistä. Turengin marketissa taas tullaan sanomaan, että liikuntapaikat pitää saada kuntoon.

– Tämä on virkistävää ja sopii minulle.

Nykyinen, lopuillaan oleva valtuustokausi on Anttilan kolmas, ja hän on ehdolla myös huhtikuun vaaleissa. Hän sanoo kuitenkin, että poliitikon rooli on hänen julkisista rooleistaan vasta kolmannella sijalla.

– Ensin tulee pappeus, ja sitten tutkijan rooli.

– Ja ehkä performanssitaiteilijan roolikin tulee ennen kuntapolitiikkaa, Anttila lisää.

Tämä performanssiajatus on aika uusi. Anttila kertoo, että hän on päättänyt tehdä jotain repäisevää 50 vuotta täytettyään, ja koska hän ei aio hankkia moottoripyörää eikä tatuointia, hän voisi vaikka ryhtyä esiintyjäksi.

– Tai pitäisikö puhua mieluummin perforfarssista, Anttila heittää.

Anttila on ihminen, joka puhuu sekä poliitikkona että pappina hieman eri tavoin kuin on totuttu. Kun häneltä kysyy, miksi hän aikoinaan valitsi vasemmistoliiton puolueeksi, vastaus on lyhyt ja ei-papillinen:

– Piruuttani.

Mutta hän lisää heti, ettei ole katunut vuonna 2003 tekemäänsä valintaa.  Nyt hän ajattelee, että vasemmiston esillä pitämiä arvoja tarvitaan, ja näiden arvojen takia hän haluaa edelleen olla mukana.

Anttila jäi pois valtuustosta ensimmäisen kautensa jälkeen, mutta lähti uudestaan mukaan runsas neljä vuotta sitten yhden välikauden jälkeen.

– Ensimmäinen kausi meni kunnallispolitiikan pelisääntöjen opetteluun – peliähän se politiikka on. Aloin ajatella, että kokemus menisi hukkaan, jos jättäytyisin lopullisesti pois.

Tutkijana Anttilaa kiinnostaa kristinuskon ja taiteen suhde. Väitöskirjan hän teki Lutherin musiikin teologiasta.

– Nyt on reformaation juhlavuosi, ja viime aikoina olen tutkinut reformaation suhdetta estetiikan teologiaan.

Hän kirjoittaa aiheesta artikkeleja ja luennoi seurakunnissa.

– Luennointi on lähellä sydäntäni, hän sanoo.

Anttila on hakenut kolme kertaa kirkkoherran virkaa Hämeenlinnan seudulla. Hän ei vanno, ettei enää hakisi, mutta pitää sitä epätodennäköisenä.

– Kirkkoherran virassa ei jäisi aikaa tutkijan töille eikä performansseille, hän pohtii.

Papiksi Anttila päätti ryhtyä jo lukiopoikana.

– Taisin olla vähän rasittava niihin aikoihin. Kun liftasin kouluun, saarnasin kuskeilleni Jeesuksesta. Ihme, kun eivät heittäneet minua tienposkeen. HäSa

Päivän lehti

1.6.2020