Kanta-Häme

Taysin liukastelevat potilaat hoitoon Kanta-Hämeeseen

Kiirastorstaina Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivystysleikkauspotilaita siirrettiin Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

– Tämä on aivan normaali käytäntö. Kuulumme samaan erityisvastuualueeseen, ja olemme Taysia lähimpänä, joten meiltä kysytään ensimmäisenä, otammeko potilaita, kertoo ylilääkäri Jukka Kataja.

Taysin päivystyksessä oli pääsiäisviikolla noin 30 päivystysleikkauspotilasta. Ruuhka johtui liukkaista keleistä, ja siitä että moni oli liukastunut ja loukannut itsensä.

– Kaksi lonkkamurtumapotilasta otettiin meille ja leikkaukset tehtiin perjantaina aamupäivällä, sanoo Kataja.

Kataja kertoo, että iso sairaala voi olla usein tupaten täynnä.

Hän on itse työskennellyt aiemmin myös Taysilla ja kertoo, että iso sairaala ruuhkautuu pientä herkemmin.

– Nämä ovat ostopalveluita, joten Tays tietysti maksaa meille potilaiden hoidosta.

Yhteistyö on aiemminkin ollut melko yleistä esimerkiksi synnyttäjien kanssa.

– Tämä on oikein kannatettava juttu sekä meille että potilaille, toteaa Kataja.

Ostopalveluita käytetään myös toisinpäin, kun Kanta-Hämeen keskussairaalan potilaat tarvitsevat palveluita, jotka voidaan hoitaa vain yliopistollisessa sairaalassa.

Sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen kertoo, että potilasvaihtoa tarvitaan, jotta Kanta-Hämeessä voidaan tarjota potilaille yhtä hyvät palvelut kuin muuallakin.

Hän ei silti usko, että vain satunnaisiin ruuhkiin liittyvä potilasvaihto Taysin kanssa on kovin merkittävä asia, kun mietitään tulevaisuudessa sote-alueiden sairaaloiden vastuuta siitä, missä järjestetään laajan päivystyksen palveluita.

– Nykyisen rakenteen ylläpitämiseksi yhteistyötä kuitenkin tarvitaan.

Eniten potilasvaihtoa tapahtuu esimerkiksi ortopedejä, kardiologeja ja silmälääkäreitä tarvitsevien potilaiden hoidossa.

Reuna-alueilla asuvat käyttävät muutoinkin molempiin suuntiin sairaaloita ristiin.

– Meidän täytyy pitää omat palvelumme kunnossa, jotta potilaat haluavat käydä meillä, eivätkä kolmessa meitä ympäröivässä yliopistollisessa sairaalassa, Juvonen korostaa. HÄSA

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic