Kanta-Häme

TE-toimistojen työttömien haastattelut vielä alkuvaiheessa

Terhi Seppäselle löytyi mielekästä työtä saman tien kun hänen työllistymissuunnitelmansa päivitettiin TE-toimistossa tammikuussa. Viikkoa myöhemmin hän aloitti puolen vuoden palkkatuetun jakson Turun seudun työttömien toimintakeskuksessa.

Seppänen kokee, että suunnitelmasta on hyötyä.

– Sanoin kerran suoraan, että olen tyytyväinen siihen, että ensimmäistä kertaa joku virkailija huomioi oikeasti minun asiani.

Seppänen on ollut oman työttömyytensä suhteen aktiivinen. Tällä hetkellä hän kouluttautuu jo neljänteen ammattiinsa. Keittäjän, osastosihteerin ja koulunkäyntiavustajan pätevyyden jälkeen tähtäimessä on järjestyksenvalvojan kortti. Omia tietojaan hän on päivittänyt TE-toimistoon säännöllisesti.

Hän arvioi, että määräaikaishaastattelu ei ole useimmalle työttömälle kovin iso asia. Työtä vieroksuvalle se voi aiheuttaa paineita karenssiuhkineen.

– Ne jotka todella haluavat tehdä töitä, ovat kyllä ihan itse aktiivisia.

Työttömien haastatteluja on lisätty vuoden alusta lähtien. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) ehtivät jo iloita Twitterissä, että hanke on osoittautunut menestykseksi. Ministerit esittelivät Uudenmaan TE-keskuksen antamia lukuja, joissa työllistettyjen määrässä näkyi huikea nousu.

Nopeasti kävi ilmi, että luvut olivat pahasti pielessä.

– Tässä Uudenmaan tapauksessa oli kömmähdetty siihen, että oli käytetty järjestelmää, joka on vielä kehitteillä ja on tarkoitettu vähän toisenlaiseen käyttötapaan, selittää neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).

Todellisuudessa määräaikaishaastattelut ovat vasta alkuvaiheessa. Maaliskuun alussa 41 prosentilla työttömistä oli ajantasainen työllistymissuunnitelma. Se tarkoittaa, että heidät on haastateltu kuluneen kolmen kuukauden sisällä. Vuoden alussa vastaava luku oli 18 prosenttia. Työttömiä on haastateltu aiemmin viranomaisten tarveharkinnan mukaan, mutta nyt jokainen pitäisi jututtaa säännöllisesti.

Tavoitteena on, että ensimmäinen haastattelu järjestettäisiin 15 päivän sisällä työttömäksi jäämisestä. Tuomaala kertoo, että maaliskuun alussa vain joka kolmas uusista työttömistä ehdittiin haastatella tavoiteajassa.

Hallituksen myöntämän rahan turvin TE-toimistoihin on palkattu uutta työvoimaa vauhdittamaan haastattelujen tahtia.

Sen sijaan viiden miljoonan euron määrärahaa ostopalvelujen hankintaan ei ole vielä ehditty käyttää. Tarjouskilpailut päättyvät vasta ensi kuussa, joten apuvoimat saataneen käyttöön vasta loppukeväällä.

Joitain tilastopilkahduksia uusien toimien tehosta on Tuomaalan mukaan jo nähtävissä.

– Alkaneiden pitkäaikaistyöttömyyksien määrä on kääntynyt laskuun laskuun viime kuukausien aikana. Jonkin verran myös hyvin pitkien, eli kahden vuoden työttömyyksien alkamiset ovat tasaantuneet viime aikoina. Nämä ovat merkkejä, joihin lisääntyneillä haastatteluilla on voinut olla vaikutusta, Tuomaala sanoo.

Päivän lehti

31.5.2020