Kanta-Häme

Teatteri ammentaa oman kaupungin ihmeistä

Joskus toiveet toteutuvat melkein kuin huomaamatta – näin kävi Riihimäen Teatterin vastavalitulle toimitusjohtaja Matti Arnkilille, joka jo opiskeluaikoinaan asetti tavoitteekseen olla jonain päivänä teatterin johtaja.
 
Vuodesta 2009 Riihimäen Teatterissa tuottajana toiminut Arnkil tuli valituksi uudeksi toimitusjohtajaksi Niina Torkon irtisanouduttua tehtävästään.
 
Nyt Arnkil vastaa paitsi teatterin taloudesta, mutta vaikuttaa myös siihen, millaista sisältöä teatteri yleisölleen tarjoaa. Arnkil tekee läheistä yhteistyötä teatterin taiteellisena johtajana toimivan Janne Saarakkalan kanssa.
 
Kaupunkilaiset mukaan keskusteluun
Arnkilille yleisö tarkoittaa nimenomaan paikallista, riihimäkeläistä yleisöä, ja tämän yleisön hän haluaisi nyt osallistuvan keskusteluun teatterinsa tulevaisuudesta.
 
– Pidän itse Riihimäen teatteria maakuntateatterina ja jatkossa panostetaan enemmän siihen, miten palvelisimme riihimäkeläisiä entistä paremmin.
 
Ensimmäiset keskustelut yleisön kanssa on jo käyty Vihreällä talolla järjestetyssä ja kaikille avoimessa keskustelutilaisuudessa. Näissä keskusteluissa nousi Arnkilin mukaan esille monia käyttökelpoisia ajatuksia.
 
– Suosikkiajatukseni oli, että järjestettäisiin pikaperehdytyskurssi riihimäkeläisyyteen. Paikalla oli henkilöitä, jotka ovat asuneet Riihimäellä muutamasta vuodesta useaan kymmeneen vuoteen, ja he olivat yhä sitä mieltä, etteivät ymmärrä tätä riihimäkeläistä mielenmaisemaa ja sitä mitä nämä ihmiset ovat.
 
Paikallisuus ja riihimäkeläisyys toimii punaisena lankana myös ensi syksynä toteutettavalle residenssihankkeelle, jolle teatteri sai valtiolta 40 000 euron avustuksen.
 
Entä mitä toimitusjohtaja Matti Arnkil tahtoisi tuoda näyttämölle? 
 
– Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa meitä tekemään kovasti kantaesityksiä, ja kyllä minulla on toiveissa tehdä esimerkiksi suomalaisten nykynäytelmäkirjailijoiden kanssa työtä. 
 
Eräänlainen päänavaus tälle on, kun suomalaisten nykydramatikkojen yhteisö Teksti-yhteisö tulee Riihimäen teatteriin katsomaan Harmony Sisters -näytelmän ja keskustelemaan musiikkiteatterituotannosta.
 
– Tietenkin haluaisin tehdä kantaesityksestä kiinnostavien ihmisten kanssa. Tavoite on pitää korkeaa taiteellista profiilia yllä. Sisällöissä en kuitenkaan voi liikaa korostaa paikallisuutta, se tulee varmasti näkymään vahvasti.
 
Esitysvaihdot alkavat
Riihimäen kaupunki velvoitti teatterinsa selvittämään millaisia yhteistyömahdollisuuksia sillä voisi olla Hämeenlinnan teatterin kanssa. Ensimmäinen vaihe eli esitysvaihto alkaa ensi viikolla, kun Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike vierailee Teatteri Verstaalla. Hämeenlinnassa vierailee myös lapsille suunnattu Operaatio Prinsessa.
 
Yhteistyön ei kuitenkaan tarvitse jäädä pelkiksi esitysvaihdoiksi ja Arnkil sanookin olevansa kiinnostunut testaamaan, miten pitkälle yhteistyötä voidaan ulottaa.
 
– Korkein ja kimaltavin kruunu olisi, että toteuttaisimme yhteistyössä esityksen. Tällä hetkellä pohditaan sitä, onko se mahdollista tai onko siinä mitään järkeä. Tämän vuoden aikana se ei kuitenkaan tule toteutumaan.
 
Myös näyttelijävaihto on yksi mahdollinen yhteistyön muoto.
 
Yhteistyökuvioista on teetetty alustava kysely molempien talojen henkilökunnalle ja Arnkilin mukaan seuraava kysely on tarkoitus tehdä ensi syksynä.
 
Henkilökunnasta ei revitä säästöjä
Riihimäen Teatterin kaupungilta saama toiminta-avustus on tänä vuonna peräti 90 000 euroa pienempi kuin viime vuonna. Toimitusjohtaja Arnkil ei kuitenkaan tätä hätkähdä.
 
– Rahaa on juuri sen verran kuin sitä annetaan.
 
Vaikka jopa 70–80 prosenttia teatterin kuluista aiheutuu työntekijöistä, ei henkilökunnasta säästöjä ole tarkoitus lähteä kaivamaan.
 
– Selkeä hallituksen antama ohjekin on, ettei Riihimäen Teatterin henkilökuntaan kohdenneta leikkauksia.
 
Se päätös on kuitenkin tehty, ettei toimitusjohtajaksi siirtyneen Arnkilin entistä tuottajan paikkaa täytetä.
 
– Jos jollain on hirveästi rahaa jossain kuolinpesässä tai säätiössä, niin kyllä me sellaisia mielellään mukaan otetaan. Voidaan vaihtaa nimikin vaikka yhdeksi kaudeksi, Arnkil vitsailee. (HäSa)