Kanta-Häme

Teatteri matkaa laukussa

Ehostettu Riihimäen Teatteri parantaa tänä syksynä saavutettavuuttaan, kun Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja Anne Hyvärisen Hanhiemon satusukat tulevat kirjaimellisesti yleisön luo.

Matkalaukku -näytelmän voi tilata vaikkapa kotona järjestettäville syntymäpäiville. Varsinainen kohderyhmä on kuitenkin toisaalla.

– Me tuomme esitykset sinne, missä yleisö jo on, kuten työpaikalle, päiväkoteihin tai palvelutaloihin, kertoo teatterin toimitusjohtaja Niina Torkko.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta saava kaupunginteatteri on tietynlainen peruspalvelu kirjaston tai museoiden tapaan. Tästä syystä asiakkaalta perittävä kulu on nimellinen, joka ei Torkon mukaan kata edes esityksistä koituvia kuluja.

Maantieteelliset tai taloudelliset esteet saattavat olla syynä sille, miksi kaikki halukkaat eivät pääse nauttimaan teatteritaiteesta.

– Päiväkotiryhmien on vaikea liikkua paikasta toiseen. Kaikkien lasten vanhemmat eivät ole kiinnostuneita teatterista, joten päiväkodit ovat erinomaisia esityspaikkoja, Torkko sanoo.

Matkalaukkuesitykset on otettu avosylin vastaan, ja moni esitys onkin loppuunmyyty. Esitykset järjestetään pääosin aamupäivisin, mutta kellonajat ovat kuitenkin joustavia.

– Tarkoitus on kokonaisuudessaan laajentaa valikoimaa. Jo kerran valmistettu esitys pyritään pitämään ohjelmistossa jatkossakin, Torkko lupaa.

Improvisaatio on esityksen suola

Näytöksen jälkeen Hanhiemo ja Mummeli alias Katja Peacock ja Anne Hyvärinen purkavat lavasteita ennätysvauhtia.

Purkuharjoituksia ja koepystytyksiä on näyttelijöiden mukaan tehty useita.

– Niiden ansiosta osaamme katsoa monia asioita uudelta kantilta, kuten verhojen ripustusta tai uusia kulkureittejä, näyttelijät kertovat.

Pakettiauton kanssa kiertävä kaksikko nauttii esitystilan ahtaudesta, kuumuudesta huolimatta.

– Interaktiivisuus toimii täällä ihan eri tavalla kuin teatterissa. Se kannattaa yleisön lisäksi myös meitä, jotta yleisön mielenkiinto pysyy. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic