Kanta-Häme

Teatteri Perikunnan revyy on naurua terävin hampain

Revyyn käsikirjoittajalle uutiset ovat ruokaa.

Ähtärin pandat! Vain elämää -ohjelma! Valtakunnanpolitiikka! Oikeustajua vastaan sotivat päätökset! Muut kotimaiset outoudet!

Ja paikallisella rintamalla: Riihimäen kulttuurin systemaattinen alasajo.

Muun muassa näistä eväistä Viivi Saarela käsikirjoitti ja ohjasi Teatteri Perikunnan tämänvuotisen revyyn Mistä nyt tuulee.

– Liikkuma-alue on helvetistä Ähtäriin, toteaa näyttelijä Jani Johansson, joka on neljättä vuotta mukana Perikunnan kesäesityksissä.

 

Teatteri Perikunta esiintyy nyt kuudetta kesää Juomahuone Laitisen terassilla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Saarela kirjoitti mukaan Riihimäki-aiheisen sketsin.

– Riihimäen kulttuurin alasajo vaati nyt sitä. Kaupunginjohtaja (Sami Sulkko) on jo käynyt katsomassa, maksoi lippunsa ja katseli itseään lavalla, Saarela sanoo.

Revyytä tullaan katsomaan Riihimäen ulkopuoleltakin, mutta Riihimäen Teatterin alasajo on jo useaan kertaan ylittänyt myös valtakunnallisen uutiskynnyksen.

 

Rooliparaatissa huhkivat Johanssonin lisäksi Tanja Heinänen, Pekka Hiltunen, Jane Kääriäinen ja Otto Rokka.

Suomessa tehdään kesällä paljon komediaa, mutta revyytä esitetään silti suhteellisen vähän.

– Hauskaa löytyy, mutta kärjekästä ja terävähampaista ei ehkä niinkään. On palkitsevaa, että tietyistä asioista puhutaan ääneen, Tanja Heinänen sanoo.

Teatteri Perikunnan näyttelijöitä revyyssä viehättää terävyyden ja pelleilyn yhdistelmä.

– Olen ollut 17 vuotta kiinnitettynä eri teattereissa. Se on aika totista hommaa. Revyyssä pelko ja onnistumisen tunteet kulkevat käsi kädessä. Terassiyleisölle esiintyminen on vähän kuin lapsiyleisölle näyttelemistä, Johansson sanoo.

Tanja Heinästä innostaa lajin vaikeus.

– Tämä on kaiken kaikkiaan kolmas revyykesäni, ja nyt alan tajuta, mitä pitää tehdä. Liioittelun määrä on hurja. Tietty kaistapäisyys kuuluu tähän lajiin.

 

Revyyn valmistumisaika on tiivis. Näyttelijät pääsevät muista töistään irti vasta kesän alussa, ja revyy valmistuu heinäkuun alkupuolella. Esityskausi jatkuu elokuun lopulle.

– Kesäteatteri on vähän kuin näyttelijöiden kesäleiri, jossa ollaan hetki tiiviisti tekemisissä. Siitä tulee aina kiva fiilis, Jane Kääriäinen kuvaa.

Hän ja Otto Rokka esiintyvät Riihimäen revyyssä tänä kesänä ensimmäistä kertaa.

– Minulle uutta on laulun ja tanssin yhdistäminen siihen, että pitää samaan aikaan olla hauska, Rokka nauraa.

Viivi Saarelaa palkitsee se, että hän esitystä valvoessaan kuulee yleisön ulvovan naurusta.

Juomahuone Laitisen terassille mahtuu naurua, sillä katsomopaikkoja on yli 200.

Hellekesä on vaikuttanut esitykseen lähinnä siten, että vastavalmistunut katos on saanut sateen sijasta suojata paahteelta. HÄSA

Teatteri Perikunta: Mistä nyt tuulee. Esitykset Juomahuone Laitisen terassilla Riihimäellä 25.8. saakka.