fbpx
Kanta-Häme

Teatteri säästää muuttamalla

Kaupunginteatterilla on tänä vuonna käytettävissään lähes 100 000 euroa vähemmän rahaa kuin aiemmin.

Koska sekä valtio että Hämeenlinnan kaupunki päättivät leikata tämänvuotista avustusmääräänsä, teatteri on joutunut kiristämään kukkaronnyörejä entisestään.

– Kaupunki leikkasi avustuksia 50 000 ja valtio 45 000 euroa. Meille helpoin säästökeino olikin luopua Verkatehtaan tilasta ja säästää tilavuokrassa, kertoo teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo.

Verkatehtaalla sijainnut tarpeisto muutettiin Ratasniityssä sijaitsevalle Taidekasarmille suurilta osin jo ennen juhannusta.

Samassa tilassa parin vuoden ajan toiminut teatterin toimisto puolestaan siirretään toiselle puolelle Verkatehdasta, Arx-talon kolmanteen kerrokseen.

480 neliön kokoinen, Suisto-klubin naapurissa sijainnut liiketila jää näin ollen kokonaisuudessaan Verkatehtaan käyttöön.

Tiukka taloustilanne on laihduttanut teatterikassoja kymmenillä tuhansilla euroilla.

Kyseessä on valtakunnallinen ilmiö. Kun kotitalouksilla on yhä vähemmän rahaa käytettävissä, kulttuuririentojen sijaan panostetaan pakollisiin menoihin, kuten ruokaan.

– Freelance-näyttelijöiden käyttämistä on vähennetty koko Suomessa. Tämä näkyy alalla kasvaneena työttömyytenä.

Hämeenlinnassa kävijäluvut ovat vastoin yleistä tendenssiä tänä vuonna nousseet. Tästä on kiittäminen Jean Sibeliuksen juhlavuotta, sillä ensi syksynkin Sibelius-näytökset alkavat olla loppuunmyytyjä.

Edes Sibelius ei pelasta kaupunginteatterin tämän vuoden talouslukemaa. Oman osansa potista ovat Sinisalon mukaan vieneet muutoista johtuneet remonttikulut.

Sinisalo kuitenkin laskee, että ensi vuodelle vuokrakuluista säästöä kertyy useampi kymmenentuhatta.

Verkatehtaan tila oli Sinisalon mukaan ainoa, josta oli mahdollista luopua.

– Pukuvuokraamo siirrettiin jo aiemmin Luotsiin ja näyttämötilat ovat omia. Jos sama säästölinja jatkuu, on mietittävä muita keinoja.

Muut säästökeinot kohdistuisivat Sinisalon mukaan todennäköisesti tuotantopuolelle.

– Joko näytelmiä tehdään vähemmän tai sitten säästämme itse tuotantokuluista. Toisaalta, jos tuotantoja ei tehdä, on turha odottaa lipputulojakaan. Tavoitteena kuitenkin on, että yt-neuvotteluita vältetään viimeiseen saakka.

Kaupunki pitää kokouksen ensi vuoden budjetin tiimoilta elokuussa. Tuolloin selviää, miltä ensi vuoden tilanne näyttää.

Sinisalo iloitsee siitä, että toimistolle löytyivät tilat läheltä teatteria, mutta toivoo, ettei säästöjen takia jouduta tinkimään lastenteatterista.

– Lastenteatterin tekeminen on yhtä kallista kuin ikuisten, mutta se ei tuota yhtä lailla rahaa. Tässä vaiheessa on silti turha maalata piruja seinille.

Yksi vaihtoehto ovat myös yhteistyöprojektit muiden teattereiden kanssa. Sinisalo vihjaa, että tämänkaltaisia suunnitelmia teatterilla onkin. Koska ja mitä, siitä hän lupaa kertoa lisää vasta syksyn tullen. HÄSA

Menot