Kanta-Häme

Teatteri tarttuu paikalliseen

Ensin syntyi näytelmä, sitten kirja. Tosin kirja julkaistiin jo viime keväänä. Näytelmä Havannan kuu saa kantaesityksensä ensi viikolla Hämeenlinnan teatterissa. Se on veijarikomedia, joka sijoittuu Hämeenlinnaan.

Teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo halusi ensimmäiseksi näytelmäkseen Hämeenlinnassa jotakin paikallista. Hän soitti kirjailija Tapani Baggelle ja ehdotti näytelmäversiota Kummisedän hautajaisista.

Baggen mielestä siinä oli liikaa hahmoja ja hän esitteli Sinisalolle idean seuraavaan kirjaansa. Teatterinjohtaja innostui. Niinpä Bagge kirjoittikin ensin näytelmän ja vasta sen jälkeen kirjan.

Rikospaikka tutkimatta

Hämeenlinnan teatterille esitys on tärkeä. Kyseessä on paikallisen kirjailijan käsikirjoitus ja johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalon ensimmäinen ohjaus Hämeenlinnassa.

– Olen hakenut paikallisuutta Kajaanissa ja Raumalla työskennellessäni. Se näyttää olevan teemani myös Hämeenlinnassa, Sinisalo nauraa ja jatkaa, että Havannan kuu on ollut loistava keino päästä sisään kaupunkiin.

Sattumalta näytelmässä pyöritään lämpimissä tunnelmissa, kuten myös Raumalla. Siellä Kirsi-Kaisa Sinisalo teki Kuubalaisen serenadin. Siinä mukana olivat Havannan kuussakin esiintyvät näyttelijät Satu Silvo ja Reidar Palmgren. Myös koreografi Jens Walentinsson tuli Sinisalon vanavedessä Raumalta Hämeenlinnaan vuoden kiinnityksellä.

– Vielä ei olla Kuubaan asti päästy, Sinisalo nauraa.

Heti työryhmässä viriääkin idea, että kyllähän nyt ”rikospaikalle” pitäisi lähteä.

Pääsevätkö sitten Havannan kuun hahmot Hämeenlinnasta Kuubaan? Sitä ei vielä paljasteta. Make ja Jamppa haluavat ehdottomasti lämpimään ja suunnittelevat kidnappaavansa satamiljonäärin tyttären saadakseen matkarahat.

Paikallisuus imee

Tapani Baggea hymyilyttää, kun hän katselee Havannan kuun hahmoja. Päähenkilöissä Makessa ja Jampassa on kuulemma vähän Baggea ja hänen veljeään. Lihanleikkaaja Pike taas on aika paljon muuttunut siitä, miksi Bagge hahmon on kirjoittanut.

Baggen mukaan hänen on ollut helppo ”luopua” käsikirjoituksesta ja antaa se ammattilaisten työstettäväksi.

– Ehkä juuri siksi, että ensin syntyi näytelmä.

Satu Silvo ihmettelee, ettei kirjailija ole halunnut puuttua tekstiin vaan antanut vapaat kädet näytelmän toteuttamiseen.

– Aina yhteistyö kirjailijoiden kanssa ei ole näin mutkatonta, vaikka aina näytelmä on ihan eri teos kuin kirja.

– Ehkä se helpottaa, että tämä on ensimmäinen näytelmäni ammattiteatterille, Bagge pohtii.

Havannan kuussa ollaan vahvasti Jukolan Jussissa ja muissa tutuissa maisemissa Hämeenlinnassa.

Myykö paikallisuus ja tuttuus?

Teatterin hallintojohtaja Jukka Jokinen kertoo, että Havannan kuuta on jo myyty hyvin, näytöksien täyttöaste on noin 35 prosenttia.

– Aina, kun aihe on jollakin tavalla paikallinen, se näkyy myynnissä. Se tuli huomattua Villit vuodet -näytelmässä, jossa mukana oli Vexi Salmi. Toki näytelmän tarvitsee koskettaa ja kiinnostaa muutenkin. (HäSa)

Menot