Kanta-Häme Hämeenlinna

Teatteriin pääsee sata katsojaa kerrallaan – Syyskuun konserttikalenterit olivat jo valmiiksi tyhjiä Hämeenlinnassa

Teatteri rajoittaa katsojien määrää näytöksissä. Syyskuun tapahtumia on jo aiemmin siirretty eteenpäin.
Teatterissa ja elokuvissa katsojien määrää on rajoitettu, jotta turvavälit saadaan järjestettyä. Hämeenlinnan Teatterin syyskuun näytöksissä on korkeintaan 100 katsojaa. Kuva: Esko Tuovinen
Teatterissa ja elokuvissa katsojien määrää on rajoitettu, jotta turvavälit saadaan järjestettyä. Hämeenlinnan Teatterin syyskuun näytöksissä on korkeintaan 100 katsojaa. Kuva: Esko Tuovinen

Suisto-klubin yrittäjä Ukri Kokkonen kertoo, että keskiviikkoinen avin päätös ei vaikuta heidän tämän hetkiseen toimintaan.

Kokkonen kertoo, että konsertteja ei järjestetä klubilla syyskuussa. Suiston keikkakalenterissa oli syyskuulle yksi konsertti, joka on nyt peruttu.

– Sen verran vähän saamme ihmisiä istumaan turvaväleillä, että keikkojen pitäminen ei ole kannattavaa. EI tämä tilanne voi loputtomiin jatkua.

Konserttikalenterit jo valmiiksi tyhjiä

Aulanko Areenan konserttikalenteri on myös tyhjä syyskuussa.

– Avin päätös olisi vaikuttanut, jos tapahtumia olisi ollut syyskuussa, kertoo kylpylä- ja areenapäällikkö Jani Rantanen.

Perinteinen Aulanko Tattoo & Rock Weekend oli jo ennen päätöstä siirtynyt lokakuulle.

Lokakuussa areenalla on tarkoitus aloittaa tapahtumien pitäminen.

Velvoitus yli 50 ihmisen tapahtumien turvallisuuden huolehtimisesta ei Rantasen mukaan vaikuta areenan käyttöön.

– Olemme laskeneet, että 500 henkilöä areenan tiloihin voidaan turvallisesti ottaa. Uusi päätös vaikuttaa eniten yleiseen mielikuvaan tapahtumista.

Tapahtuma-ala tuntee vastuunsa

Verkatehtaallakin tapahtumakalenteri on tyhjä syyskuussa.

– Ei uudella rajoituksella ole vaikutusta Verkatehtaan tapahtumiin muuten kuin välillisesti. Verkatehtaalla on toimittu koko ajan pienissäkin tapahtumissa suositusten mukaisesti. Tämä uusi määräys muutti vastaavat toimet vain pakollisiksi myös niille, jotka eivät niin aikaisemmin ole tehneet, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen.

Auvinen luottaa tapahtuma-alan kykyyn järjestää tapahtumat vastuullisesti ja turvallisesti.

– Kyllä minä näen niin, että tässä maassa on niin vastuullisia ja valveutuneita tapahtuma-ammattilaisia, että heidän käsiinsä uskaltaa itsensä kyllä antaa. Oikein järjestetyssä tapahtumassa on turvallisempaa kuin marketin kassajonossa, Auvinen sanoo,

Auvinen kuitenkin näkee, että uudella määräyksellä on vaikutuksia syyskuuta pidemmälle ajalle.

– Määräys käynnisti eräänlaisen dominoefektin. Moni sellainen, joka oli vielä kahden vaiheilla, että peruuttaako vai ei, teki nyt peruutuspäätöksen, Auvinen pohtii.

Auvinen muistuttaa, että suurin ongelma on aikataulu.

– Ei tapahtumatoimintaa voi suunnitella ja valmistella kuukausi kerrallaan, saati viikko, kuten nyt kävi, hän kiteyttää.

Verkatehtaan toimitusjohtaja on huolestunut koko tapahtuma-alan puolesta. Hän muistuttaa, että kymmenettuhannet alan ammattilaiset ovat olleet jo maaliskuusta saakka ilman töitä.

– Pelkään, että tästä kiireestä saattaa seurata turvallisuusongelmia, jos valmisteluja aletaan nyt tehdä liian kiireellä. Se olisi kuoleman suudelma alalle, kääntäisi yleisen mielipiteen tapahtumavastaiseksi. Harva ymmärtää, kuinka suuresta taloudellisesta ja työllisyysvaikutuksesta on kysymys. Tapahtumateollisuus ry, kesällä perustettu alan kattojärjestö, tekee parhaillaan tutkimusta alan vaikuttavuudesta juuri siksi, Auvinen sanoo.

Teatteriin sata katsojaa kerrallaan

Hämeenlinnan Teatteri ottaa syyskuussa näytöksiinsä korkeintaan 100 katsojaa. Näin teatteri varmistaa vähintään metrin turvavälin katsojien välillä. Katsomo on myös numeroimaton ja kaksi ensimmäistä penkkiriviä eivät ole käytössä. Tiedot syyskuun käytännöistä löytyvät teatterin omilta verkkosivuilta.

– Hämeenlinnan Teatteri vastuullisena toimijana on tehnyt omat suunnitelmansa jo THL:n ja OKM:n ohjeiden mukaisesti. Eli aluehallintovirastojen linjaukset syyskuulle toteutuvat meillä jo nykyisessä suunnitelmassamme, Hämeenlinnan Teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen toteaa.

Teatterin henkilökunta ja vahtimestari ohjeistavat asiakkaita katsomojärjestelyissä. Aulahenkilökunta käyttää suositusten mukaisesti visiiriä tai kasvomaskeja. Naulakkopalvelua teatterissa ei ole, vaan naulakko toimii itsepalveluna ja päällysvaatteet voi ottaa myös mukaan katsomoon. Teatteri suosittelee myös varaamaan väliaikatarjoilut etukäteen, jotta jonoja ei syntyisi väliajoillakaan.

Turvavälinä kaksi tyhjää istumapaikkaa

Elokuvateatteri Biorex avasi ovensa kesä-heinäkuun vaihteessa. Koko kesän ajan elokuvateatterissa on panostettu entistä paremmin hygieniaan ja turvaväleihin. Kassapisteillä on pleksisuojat ja elokuvalippuja ei myydä ollenkaan käteisellä vaan korteilla tai mobiilimaksulla.

Salissa turvavälinä on kaksi tyhjää istumapaikkaa katsojien välissä elleivät katsojat itse ole varanneet nimenomaan vierekkäisiä paikkoja. HäSa

Juttua päivitetty 27.8. kello 17.28: Biorexin toimitusjohtaja Aku Jaakkolan kommentit lisätty.

Myös yli 50 hengen tilaisuuksia saa järjestää

Aluehallintovirastot (avit) kertoivat keskiviikkona syyskuuta koskevista kokoontumisrajoituksista.

Määräykset koskevat yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, eivät perhejuhlia.

Syyskuussa saa järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa myös yli 50 hengen tapahtumia, kun niiden turvallisuus varmistetaan.

Turvallisuus varmistetaan noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön toukokuussa antamaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Osallistujien tai seurueiden välillä on oltava 1-2 metrin turvavälit myös jonoissa.

Yleisölle on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic