Kanta-Häme Riihimäki

Teatterimaailman myllerrys jatkuu – nyt Riihimäki istuttaa kesäteatteria uuteen paikkaan

Riihimäen kaupunki selvittelee, voidaanko Rautatienpuistoon rakentaa uusi ja nykyistä isompi kesäteatteri.

Kun kaupunki myi Riihimäen teatterin Bulevardin teatterille, kauppa käynnisti myös keskustelun kesäteatterista. Allinnan montulle etsitään nyt korvaavaa paikkaa Rautatienpuistosta.

– Ajatus kesäteatterista Rautatienpuistossa nousi esiin aseman seudun visioinnin yhteydessä. Nyt selvitellään onnistuuko se ja millä reunaehdoilla, kertoo kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Varmaa on, että kesäteatteria vetänyt Riihimäen nuorisoteatteri ja Riihimäen teatteri käyttävät jatkossa molemmat kaupungin omistamaa kesäteatteripaikkaa on se sitten montussa tai puistossa. Kaupunki edellyttää teattereilta tiivistä yhteistyötä.

Yksi Rautatienpuiston kannattaja on Riihimäen tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kai Heimonen (kok.).

– Riihimäen kaupungin keskus on Rautatienpuistossa. Sieltä on luonteva matka teatteriin, taidemuseoon ja asemalle. Junalla on helppo tulla kesäteatteriin. Autoilijat voivat käyttää kauppakeskuksen isoa parkkipaikkaa.

Allinnan monttu on asemaa ajatellen syrjässä ja parkkitilaa on niukasti.

Valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön soveltuvuutta kesäteatterille joudutaan punnitsemaan myös kaavoituksen kannalta. Riihimäen kaavoituspäällikkö Anniina Korkeamäki pitää vielä epävarmana, mitä puistoon voi rakentaa ja kuinka kiinteitä rakenteita.

– Tällaisessa ympäristössä joudutaan kuulemaan museoviraston, asukkaiden ja tietysti teatterien näkemykset.

Kahden teatterin ratkaistavaksi jää, miten näyttämön jakaminen kesäisin toteutetaan.

Riihimäen nuorisoteatterissa odotetaan, miten selvittelytyö etenee.

– Olemme avoimin mielin. Emme vielä tiedä asiasta sen paremmin. Olen vasta ihan ohimennen sivunnut kesäteatteria keskustelussa Bulevardin teatterin toimitusjohtaja Simo Jokisen kanssa, kertoo nuorisoteatterin rehtori Sanna Saarela.

Nuorisoteatterilla on paljon pelissä, sillä kesäteatterin lipputuloilla on pyöritetty taiteen perusopetusta antavaa teatteria syyslukukaudet. Tulojen säilyttäminen on teatteriopetuksen elinehto.

Kahden teatterin näytäntöjen sovittaminen samalle kesälle ei tule olemaan helppoa, mutta Sanna Saarela uskoo onnistumiseen. Suomen lyhyt kesä ei mahdollista kahta perättäistä produktiota, mutta esimerkiksi samojen lavasteiden käyttö kahdessa eri näytelmässä voi hyvinkin onnistua.

– Määräraha kattamiseen on tosi hienoa, sillä Allinnan monttu on jo pitkään kaivannut kunnostusta. Katetta on odotettu, mutta myös vessat, lippukioski ja henkilöstön tilat pitää uusia.

Nuorisoteatteri on rakentanut Allinnan montun näyttämön ja katsomopenkit talkootyönä jo lähemmäs parikymmentä vuotta sitten. Katsomon penkkien rakentaminen myötä kaupunkia sopi teatterin kanssa montun käytöstä.

Ensi vuoden talousarvioon on hyväksytty 200 000 euron määräraha kesäteatterin kattamiseen. Sitä ei ole osoitettu Allinnan montun kesäteatterille vaan yleisesti kesäteatterille.

– Ilmassa tuntuu olevan nyt tahtotilaa kesäteatterin kehittämiseen. Jos se halutaan aseman seudun kehittämisen tueksi Rautatienpuistoon, olen varma, että siihen myös löytyy rahoitus, Sanna Saarela arvioi.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko uskoo, että muutama viikko sitten alkanut selvittely kesäteatterin sijoittamisesta Rautatienpuistoon valmistuu alkuvuonna. HÄSA