Kanta-Häme

Teatteritaivaalta löytyi Onnin kokoinen kolo

Eroon kuntosalin jäsenyydestä? E-ei! Tai onnistuuhan se, jos täyttää jonkin jäsenyyssopimukseen kirjatuista A–F erikoisehdosta. Kuten kohdan E: kuolema.

– Tällöin klubin asiakaspalvelijalle on toimitettava henkilökohtaisesti kopio kuolintodistuksesta, kuivattu näyte hautakukista, julkaistu kuolinilmoitus… Kuntosalin Personal Trainer lukee pikkupränttiä eroon pyrkivälle tantalle.

Teatteri Onnin sähäkkä sketsi naurattaa pikkujoulunviettäjiä ravintola Hot Redissä Riihimäellä. Paristakymmenestä musiikki- ja sketsipalikasta rakennettu pikkujoulushow ammentaa hauskaa ja piikikästä menoa päivänpolttavista ilmiöistä, mutta erityisesti valtakunnan ja maailman tason politiikasta.

Lauantaina ensi-iltansa saava show avaa Onnille uuden aluevaltauksen. Pikkujouluihin ei tähän mennessä ole tarjottu revyytä eikä show’ta, vaikka takana on jo kahden kesän ajan vedetty Perikunta-revyy riihimäkeläis-pubin terassilla.

Improa standupin rinnalle

Pikkujoulushow syntyi ravintolanomistajan tilauksesta.

– Tässä kaupungissa on tilaa tällaisille esityksille. Nuorisoteatteri valmistaa näytelmiä nuorille ja Riihimäen teatteri taas perinteisen teatterin yleisölle, miettii tuottaja Sami Sahlman.

Lastennäytelmät pysyvät Onnin ohjelmistossa, koska niistä on jatkuva pula Riihimäellä ja ympäristössä. Kun Onni toteuttaa näytelmänsä pienellä joukolla ja helposti mukaan otettavalla rekvisiitalla, kiertäminen kouluilla ja päiväkodeilla on helppoa.

Vaikka yksikään Onnin toteuttajajoukosta ei saa elantoaan pienestä teatterista, työ pitää joukon tiukasti kiinni toisissaan ja työssä.

Revyissä irrotellaan Viivi Saarelan hulvattomien tekstien tahdissa, mutta ryhmä ottaa kaiken irti myös ilmaisutaidon ohjaajistaan eli Sami Sahlmanista ja Jani Johanssonista.

– Me teemme improvisaatioita harjoituksina, mutta ihan lähiaikoina on ajatus koota erillinen improryhmä. Yleisö sille löytyy ravintoloista, joissa impro tarjoaa vaihtelua standupille, Sami Sahlman kertoo.

Kysynnästä saatiin vahvaa näyttöä, kun Sami Sahlman veti muutama vuosi sitten nuorisoteatterissa improryhmää Takakireät takareidet. Ryhmälle riitti keikkaa riihimäkeläisravintoloissa.

Improvisaatiot kuuluvat myös koulutuspaketteihin yhtenä tärkeänä työkaluna.

– Viimeksi vedin Riihimäen uimaseuran harrastajavalmentajille koulutuksen, jossa heille haettiin johtamis- ja ohjaamistaitoja. Ilmaisutaitojen kehittäminen helpottaa johtamista ja esiintymistä, mutta tekee kursseista myös hauskoja.

Pienen teatterin oiva tarjonta houkuttelee myös Riihimäen kaupungin kulttuuritointa, joka miettii miten voisi korvata käytöstä pois myytävän Saloisten leirikeskuksen kesäleirit.

Nyt viritellään ajatusta Onnin nuorille vetämistä kesäkursseista.

– Teatteri ja näytteleminen ei ole mikään uusi ilmiö, vaan sillä on pitkät nuorisoseurojen iltamista kumpuavat perinteet. Teatterin muoto ja sisältö on nyt vain laajentunut. Väkeä innostaa, kun median kautta pääsee näkemään erimuotoista tarjontaa, miettii Viivi Saarela.

Juuret lasten keskellä

Teatteri Onni syntyi pari vuotta sitten alun perin lastenteatteriksi.

– Kiersimme Riihimäen teatterin näyttelijä Maija Siljanderin kanssa esittämässä lastennäytelmiä ja sille pohjalle perustettiin Onni. Aika nopeasti ohjelmisto ja koko toiminta laajeni, kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Viivi Saarela.

Lapsille valmistellaan parhaillaankin ensi syksyn korvilla ensi-iltaan tulevaa nukketeatteriesitystä Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä.

Kiertävää lastenteatteria, revyitä ja koulutusta rakentava Onni voi koota produktioihinsa toteuttajia jo yli kymmenpäisestä teatterialan ammattilaisten porukasta.

Pikkujoulushown näyttelijöinä laulavat ja ilottelevat Nelli Ojapalo, Antti Kerosuo ja Jere Riihinen, joista Nelli ja Antti ovat nuorisoteatterin kasvatteja ja Jere tamperelaistähti kuten myös musiikista vastaava Toni Sikström ja käsikirjoittaja Viivi Saarela.

Onnin Perikunta-ryhmässä taas lavalla heiluu isompi joukko. (HäSa)

Pikkujoulushow Jotain Punaista, Jotain Kuumaa ja Jotain Ihan Pimeetä esitetään ensi-illassa Ravintola Red Hotissa lauantaina 8. marraskuuta kello 19. Näytelmällä on 20 esityskertaa, joista viimeinen uuden vuoden aattona. (HäSa)