Kanta-Häme

Tee puurosta aamun odotetuin herkku

Puurotrendi on levinnyt maailmalla jo usean vuoden ajan. Sen tunnetuimpia lähettiläitä on kööpenhaminalainen Grød-puuroravintola, jonka herkullisista puurokulhoista haaveillaan vielä pitkään vierailun jälkeen.

Jokainen voi luoda itselleen oman lempipuuronsa. Lontoossa viime lokakuussa järjestetyssä puurokilpailussa käytettiin lisukkeina muun muassa karamellimisoa, pekonia ja suklaata.

Tärkeintä ei ole kikkailu, vaan maku. Terveellisyys ja raaka-aineiden kotimaisuus ovat mukava lisä.

Näiden puurojen salaisuus on liottamisessa ja paahtamisessa. Tuorepuuron tekeminen vie ainoastaan muutaman minuutin edellisenä iltana.

Aamulla se odottaa valmiina jääkaapissa. Kun teet puuron kannelliseen lasipurkkiin, se on helppo ottaa mukaan töihin tai kouluun.

Mustikka- spelttituorepuuro

(2 annosta )

2 dl mustikoita
3 dl mantelimaitoa (tai muuta mieleistäsi maitoa)
2 dl spelttihiutaleita (myös muut hiutaleet käyvät)
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl chiasiemeniä
1/2 tl kardemummaa
pieni hyppysellinen suolaa
vaahterasiirappia tai hunajaa

Soseuta mustikat ja maito tehosekoittimessa. Lisää mustikkamaidon joukkoon hiutaleet, siemenet ja kardemumma sekä suola.

Anna tekeytyä yön yli tai ainakin 2–3 tuntia jääkaapissa. Lisää nestettä, mikäli puuro on liian jäykkää.

Valuta päälle vaahterasiirappia tai hunajaa.

Omenainen Bircher-mysli

(2 annosta)

1 raastettu omena
0,5 dl kuivattuja aprikooseja ja viikunoita
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl omenamehua
1 dl maitoa
0,5 dl pähkinöitä ja siemeniä
kanelia
1 dl turkkilaista jogurttia
hunajaa

Raasta omena. Silppua aprikoosit ja viikunat. Sekoita kaikki ainekset jogurttia lukuun ottamatta keskenään ja laita jääkaappiin yön yli.

Aamulla lisää jogurtti ja nestettä, jos puuro tuntuu liian jämäkältä. Makeuta halutessasi hunajalla.

Porkkanakakkupuuro tattarista

(2 annosta)

2 dl kokonaisia tattarisuurimoita
2 pientä porkkanaa
4 taatelia
2,5 dl kauramaitoa (tai muuta mieleistäsi maitoa)
½ tl kanelia
1 rkl kookosöljyä

Huuhtele tattarisuurimot kylmällä vedellä ja laita ilmatiiviiseen purkkiin runsaan kylmän veden kanssa likoamaan yön yli tai 2–3 tunniksi jääkaappiin. Sen jälkeen huuhtele hyvin.

Kuori ja raasta porkkanat. Laita tattarisuurimot, raastetut porkkanat, taatelit, maito sekä kaneli ja kookosöljy tehosekoittimeen ja soseuta.

Älä jätä kookosöljyä tai taateleita pois, ne tuovat kermaisuutta ja makeutta tattarin makuun.

Paahdettu kaurapuuro

(2 annosta)

2 dl isoja kaurahiutaleita
1 rkl voita
4 dl maitoa
ripaus suolaa

Sulata voi kattilassa ja paahda kaurahiutaleita voissa, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Varo, ettet polta niitä. Lisää maito. Kiehauta, laske lämpö matalaksi ja hauduta kannen alla noin 10–15 minuuttia, sekoittaen välillä.

Lisää suola. Tarjoa kanelin ja tumman intiaanisokerin tai hillon kanssa.

Kardemummainen ohrapuuro

(4 annosta)

7 dl vettä
2,5 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
0,5 dl erilaisia siemeniä (auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä)
0,5 tl kardemummaa
3 dl maitoa
kanelitanko
1 tl suolaa
tarjoiluun kanelia, sokeria ja maitoa

Kiehauta vesi kattilassa. Poista kattila liedeltä ja lisää ohrasuurimot, siemenet, kardemumma ja kanelitanko. Laita kansi päälle ja anna imeytyä vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli.

Nosta sitten kattila liedelle ja lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi, laske sitten lämpöä alhaiselle tasolle ja anna poreilla hiljalleen noin 20 minuuttia. Hämmennä välillä. Lisää nestettä, mikäli puuro alkaa olla liian paksua. Lisää suola. Hauduta vielä viitisen minuuttia kannen alla.

Tarjoile kanelin, sokerin ja maidon kera.

Vilja Pursiainen

Päivän lehti

3.4.2020