Kanta-Häme

Teekkareilla takana kaksi viikkoa vappua!

– Mikko, Mikko, Mikko! Haalariväki kannusti torstaina Mikko Rahikaista, joka otti mittaa vappusihteeri Riku Rainiosta Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) kampuksella Hervannassa. Menossa oli kisa ”Pelasta munkki merihädästä”.

Seitsemän vauhdikasta pyörähdystä harjanvarren ympäri, sitten humalahoiperrellen kaatamaan vyötäisille sidotulla omenasukalla kyykkiä ja lopulta pelastamaan suuhun vesivadissa kelluva munkki. Mikko voitti!

Kaksi viikkoa vappua

Vapun pähein perinne on fuksien kastaminen Tammerkoskeen.

Tampereen teknillisen yliopiston teekkarit ovat valmistautuneet kylmään kylvetykseen jo pari viikkoa vahvistamalla henkeään ja ruumistaan sihijuomalla ja juhlilla.

– Teekkarivappu alkoi keskiviikkona 16. huhtikuuta, kun tämän vuoden feikki-teemainen vappulehti Tamppi julkistettiin. Siitä lähti Emäteemukilpailu, jossa kierretään jokaisessa Emäteemutapahtumassa, joita on yksi päivässä. Kaikkiaan Wapputapahtumia on yli 70, kertoo Lopelta kotoisin oleva TTY:n ylioppilaskunnan puheenjohtaja Mikko Rahikainen.

Rahikainen ei ole ehtinyt tavoitella kilpailusta Emäteemumerkkiä haalariinsa, mutta hänellä on yksi vuodelta 2010. Vuotta myöhemmin hän ompeli haalariinsa merkin: Vuoden 2011 teekkarijäynääjä.

– Jäynäkilpailussa meidän porukka hoiti Ratinan suvantoon sukellusveneen. Kisan idea on järjestää hauskoja, ajankohtaisia ja huomiota herättäviä jäyniä, jotka eivät kuitenkaan aiheuta kenellekään mielipahaa eikä riko lakeja.

Tiukat perinteet velvoittavat

Vankat vuosikymmeniä vanhat tai tuoreemmatkin perinteet sitovat teekkareita ja niistä pidetään tiukasti kiinni. Mikko Rahikainen toimii aktiivisena perinnetoimikunnassa, joka pitää huolen teekkarikulttuurista.

– Esimerkiksi lakinkäyttöoikeutta täytyy hakea ylioppilaskunnalta, jos aikoo käyttää sitä muulloin kuin vapun ja syyskuun välisenä aikana. Käyttöoikeus alkaa Hämeensillalla vapunpäivänä kello 00.00 Suomi-neidon lakituksella. Luvat tosiaan haetaan!

Vuonna 2010 päästiin kuuntelemaan ensimmäisen kerran Hervannasta lähetettyä rakkauden Wappuradiota. Teekkarien Wappuradio ( tänä vuonna 107.1) on siitä lähtien lähettänyt vapun alla runsaan viikon ajan ohjelmaa, joka on mainoksia myöten tehty itse.

– Olimme ensimmäinen ja alkuperäinen Wappuradio. Nyt idea on kopioitu ja wappuradiota tehdään myös muilla teekkaripaikkakunnilla.

Humu huipentuu Tammerkoskessa

Tampereella vapunpäivän teekkariperinteet käynnistyvät siis keskiyöllä Suomi-neidon lakituksella. Siitä valutaan baareihin ja aamulla Sorin aukiolle, jonne fuksit tuovat rakentamiaan ajankohtaisia Härveleitä. Härvelit viedään kulkueena Hämeenpuistoon roskalavalle ja jatketaan vappukulkueena kohti Hämeensiltaa ja fuksien teekkarikastetta.

Tammerkosken kylmistä kuohuista kastetut fuksit siirtyvät saunomaan, jotta notkistuvat taas riittävästi illan vapunkaatobileisiin mennessä. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic