Kanta-Häme

Teema istuu kuin nukke käteen

Itsestään selvyys on niin huutava, ettei sitä äkkiseltään tajua. Totta kai Mary Shelleyn vuonna 1818 kirjoittamasta kauhuklassikosta piti tehdä nukketeatteriesitys.

– Viktor Frankenstein lähtee rakentamaan kuolleista elementeistä uutta elämää, sanoo Hannu Räisä.

Teatteri Verstaassa vanhan kauhutarinan herättävät uuteen elämään elottomat nuket – ja kolme miestä.

Räisä, Antti Kemppainen ja Antti Polameri tekevät yhdestä kolmeen nukkeroolia, minkä lisäksi Kemppainen toimii Hirviön naamionäyttelijänä. Dialogia esityksessä ei juurikaan ole.

– Tämä on melkein kuin synopsis. Lähtökohta on, että voimme ylittää kielimuurit. Meillä ei ole rajoja, sanoo Kemppainen.

Pahuuden juurille

Hämeenlinnassa Frankensteinin hirviöllä on viiden iltaesityksen lisäksi koululaisnäytäntöjä. Pikkulapsille näytelmää ei suositella. Syy on yksinkertainen.

– Eihän hirveästä saa kauhean kaunista. Halusimme tuoda lavalle Shelleyn alkuperäisen tarinan, sanoo Kemppainen.

Eikä tarinan teemaakaan ole tarpeen tuputtaa vauvaikäisille.

– Luojaltaan karannut uusi elämä imee itseensä kaikkea kohtaamaansa ja tuloksena on pahuutta. Miksi näin käy? Samaa voi kysyä yksittäisiltä ihmisiltä. Mielestäni tarina antaa siihen vastauksia, sanoo Räisä.

Markku Pätilän lavastus sijoittaa tapahtumat vain viitteellisesti johonkin menneeseen aikaan, mikä antaa katsojalle mahdollisuuden pohtia vaikka nykyihmisen puuhastelua moderneissa laboratorioissa, ehdottaa Räisä.

Pientä kikkailua nähdään myös lavalla, kun vanhaan kirkonkirjaan heijastetaan kaksiulotteisia kuvia manuaalisesti. Tätä, kuten hirviön naamiotakaan, ei näytetä kuin itse esityksessä.

Musiikki kantaa

Dialogin vähyys jättää paljon tilaa musiikille, joka on Polameren sävelkynästä. Silloin kun hän ei soita sähköpianoa, soi orkestroitu musiikki nauhalta ja soittajan kädet liikuttelevat nukkeja. Sanomattakin selvää, etteivät sävelet ole hilpeitä tai rauhoittavia.

– Tämä produktio on antanut mahdollisuuden olla villi, tehdä kummallista musiikkia. Sanoin heti Antille, että tämä on minun keikka! nauraa Polameri.

Hämeen kuninkaallinen nukketeatteri suunnittelee päästävänsä Frankensteinin hirviön irti myös Teatteri Verstaan ulkopuolella. Klassikon ajattomuus ja tunnettavuus ovat sen vahvuuksia.

– Tämä sopii erittäin hyvin kaupunginteattereiden pieniin saleihin ja festivaaleille. Tälle on tilausta, uskoo Räisä. (HäSa)

Hämeen kuninkaallisen nukketeatterin Frankensteinin hirviön esitykset 22.10.–2.11. Hämeenlinnan kaupunginteatterin Verstas-näyttämöllä.