Kanta-Häme

Teemu Lehmusruusun videoteos pysäyttää Raatihuoneen seinällä

– On ollut aika yllättävää ja hauskaa huomata, että MTK halusi tilaustaidetta juhlavuoteen, sanoo Teemu Lehmusruusu.

Installaatio- ja videotaiteilija sai Maatalouden keskusliitolta mieluisan toimeksiannon. Itsenäisen Suomen lisäksi sata vuotta täyttää tänä vuonna myös MTK, MTK Häme ja useat paikallisyhdistykset.

Lehmusruusun parikymmentä minuuttia kestävä videoteos valmistui viime viikolla. Tästä illasta lähtien se pyörii Raatihuoneen julkisivun oikealle puolelle viritetyllä valkokankaalla.

Teoksen nimi on 5,5. Se viittaa noin 5,5 miljoonaan ruokittavaan suomalaissuuhun. Video esittää maaseudun elinkeinojen ja niiden yrittäjien työnkuvaa nykypäivän maa- ja metsätaloudessa.

– Juhlavuosi on hyvä hetki pysähtyä miettimään, mikä on muuttunut ja mihin suuntaan ruuantuotannon toivoisi kehittyvän.

Suomalaisten ruokailutottumuksien muuttumisen myötä muuttuu myös kysyntä. Lehmusruusun videoteoksen toisena lähtökohtana on ollut valottaa ruuan tuotantoa. Tuotteet eivät ilmesty kauppojen hyllyille itsestään.

Kysyntä on keskittynyt kaupunkeihin, mutta alkutuotanto pysyy maaseudulla.

– On tärkeää keskustella minkälaista ruokaa toivotaan. Etteivät syöjät ja tuottajat vieraannu toisistaan, sanoo Lehmusruusu.

Videoteosta on kuvattu viidellä maa- ja metsätilalla ympäri Suomea. Teemu Lehmusruusu vieraili MTK:n valitsemien yrittäjien luona viime kesänä ja kuvasi materiaalia kymmeniä tunteja.

– Jotkut tilat näyttävät vanhanaikaisilta, uudenaikaisista tuotantolaitoksista voi tulla futuristisiakin fiiliksiä. Mustavalkoiset ja värilliset jaksot tuovat teokseen pohdiskelevuutta ajankuvan ja maiseman muuttumisesta.

Tästä päivästä sunnuntaihin asti videotaideteosta näytetään päivittäin kello 17–22. Kunstventures oy:n teknisen vastaavan Pasi Rauhalan mukaan pakettiauto, josta projisointi tehdään, on Suomessa ainutlaatuinen.

Auto on varta vasten suunniteltu ja teetetty pitkäaikaisten videoteosten näyttämiseen.

– Kuva heijastetaan ikkunan läpi, ja auto on meillä etähallinnassa. Netin kautta pääsemme katsomaan, että kaikki on ok, lämpötilat ja kosteustasapainot kunnossa, kertoo Rauhala.

Pakettiauton katolla on kaiutinpari. Se toistaa videon pyöriessä äänimaisemaa, joka on äänitetty osittain tiloilla.

– Julkisessa tilassa kuuntelutilanne ei ymmärrettävästi ole optimaalinen, mutta toivottavasti se kiinnittää ihmisten huomion, sanoo Lehmusruusu.

Pakettiauto lähti liikkeelle Helsingistä ja se jatkaa Hämeenlinnan jälkeen matkaansa kymmeneen kaupunkiin.

– Käsittääkseni niissä on ollut tähän innostunut perusmoodi, mikä on tosi hauskaa, myhäilee taiteilija. HÄSA

TänäänMTK100-juhlavuoden avajaistilaisuus kello 17 Hämeenlinnan torilla.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic