fbpx
Kanta-Häme

Teemu ponnisti pinnalle

Ravintolalaiva Teemu (entinen Alebaatti) on tarkoitus siirtää Kantolan Sotkanrantaan ensi keskiviikkona. Hinauspäivä valitaan lopulta sään mukaan.

Aluksen nostosta ja siirrosta vastaava Lopen Maa- ja Vesirakenne oy hitsasi alukseen nostokorvat perjantaina. Yrittäjä Tarmo Toivonen kertoo, että Teemun omat korvat olivat niin rapistuneet, että oli asennettava uudet.

Viimeiset tarkastukset Teemun sisäpuolelle tehtiin torstaina. Loka-autolle löytyi tarvetta, sillä aluksessa oli yhä polttoaineen jäämiä. Toivosen mukaan Teemu on vihdoin valmis siirrettäväksi.

– Varmistimme, että kaikki säiliöt ovat satavarmasti tyhjiä. Nyt ei ole enää missään mitään, ainoastaan puurakenteet vähän valuvat vettä, Toivonen vakuuttaa.

Maanantaina tehtiin kartoittavia sukelluksia, joiden jälkeen sukellusmiehet alkoivat tilkitä aluksen reikiä.

Keskiviikkoaamuna Lassila & Tikanojan kolme imuautoa poistivat Teemun sisälle kertyneen öljyisen veden. Laiva tyhjennettiin vedestä ja öljystä imeytyspuomien sisäpuolelle niin, että laivarunko saatiin pinnalle keskiviikkoiltana.

Laivan ympärillä näkyy vielä ohut kalvo öljyä. Toivonen uskoo imeytyspuomien pitävän sen loitolla Vanajavedestä. Hinauksen ajaksi Teemun ympärille laitetaan tuplapuomitus.

Laivan omistaja Juha Kivimurto Seagullsit oy:stä päättää, mitä laivalle tehdään siirron jälkeen. Alun perin Teemun siirtäminen ja ympäristön siivoaminen oli hänen vastuullaan. Yrittäjän välinpitämättömyys pakotti kaupungin tekemään siirron ympäristöhaittojen takia.

Kaupungin lakimies Susanna Ijäs kertoo, ettei Kivimurto reagoi yhteydenottoihin.

– Omistajalla on mahdollisuus tulla hakemaan laiva Sotkanrannasta pois milloin tahansa. Jos jossain vaiheessa näyttää siltä, että jää kaupungin vastuulle hankkiutua siitä eroon lisäkustannuksin, niin viimeistään siinä vaiheessa omistaja varmaankin ilmaantuu paikalle.

Ijäs sanoo, että kaupunki aikoo periä Kivimurrolta Teemun aiheuttamia kuluja vajaan 100 000 euron edestä. Kuluja aiheutuu muun muassa Teemun nostosta, hinauksesta, säilytyksestä ja maaperän siivoamisesta.

Ijäksen mukaan yksityishenkilö otti torstaina yhteyttä kaupunkiin ja ilmoitti kiinnostuksestaan ostaa Teemun. Kaupungilla ei kuitenkaan ole valtuuksia myydä laivaa.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut Kivimurtoa perjantaina. HÄSA

 

OIKAISU 19.6.2016 kl 14.34: Aluksen nostosta vastanneen yhtiön nimi korjattu.

Menot