Kanta-Häme

Teetä ja sympatiaa kotinsa menettäneille

Olit Nepalissa jo tekemässä omaa projektiasi, kun maanjäristykset alkoivat. Miltä järistys tuntui?

– Tuntui, kun talo olisi ollut pala hyytelöä. Kaikki tapahtui muutamassa minuutissa ja olin aivan varma, että talo sortuu ja jään sen alle. Kaikkialta kuului huutoa ja romahtavien rakennusten ääniä. Kun pääsin ulos, olin yllättynyt, kuinka moni rakennus oli yhä pystyssä. Kadut olivat täynnä kodittomia ihmisiä. Vuokraisäntäni käski pysymään avoimella alueella, missä ei ole rakennuksia, mutta kävin hakemassa sisältä kamerani ja puhelimeni.

Mitä olet tehnyt järistyksen jälkeen?

– Olen auttanut paikallisia rakentamaan telttoja. Käytännössä kaikki ihmiset asuvat nyt ulkona, koska rakennukset eivät ole turvallisia. Meillä on parin tenniskentän kokoinen telttakylä, jossa elää noin 80–200 ihmistä.

– Useimpien naisten miehet ovat muualla työssä, esimerkiksi Qatarissa. He ovat olleet iloisia, että joku auttaa heitä rakentamaan telttoja. Yllättävää on ollut, etten ole nähnyt yhtäkään viranomaista koko tänä aikana. Kaikki ihmiset elävät ulkona, sillä jälkijäristyksiä on ollut jo kolme.

– Tällä viikolla aloitimme yhden nepalilaisen perheen kanssa teetarjoilun. Käymme kaksi kertaa päivässä tarjoamassa teetä sairaalan vieressä olevalla teltta-alueella, jossa on loukkaantuneita ihmisiä, ja heidän perheitään. Ihmisillä ei ole yhtään mitään vaan he elävät ulkona.

Mikä on tällä hetkellä suurin ongelma?

– Ongelma on ihmisten terveys ja hygieenia. Putkistot ovat paikoin tuhoutuneet ja vesi pitää keittää, jotta se on juomakelpoista.

Millainen tunnelma siellä on, kun ihmiset ovat menettäneet kotinsa?

– Vaikka ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja läheisiään, he ovat positiivisia ja jaksavat uskoa huomiseen. Kaiken keskellä lapset pelaavat krikettiä ja nauravat.

Suomessa on uutisoitu, että apua on riittävästi jo Nepalissa, eikä avustusryhmiä enää tarvita. Saavatko ihmiset riittävästi apua?

– Itse en ole nähnyt yhtäkään viranomaista meidän leirissämme. Apua ei välttämättä tule tänne vähän sivummalle, vaan avustus keskittyy pahimmalle järistysalueelle. Ihmiset ovat tulleet tänne pienistä kylistä, ja tottuneet elämään yksinkertaisesti. He eivät odota apua, vaikka sitä tarvitsevatkin.

Gary Wornell haastateltiin puhelimitse 28.4.2015.

Haluatko auttaa?Galleria Kone & Taidelainaamo lahjoittaa Gary Wornellin Nepal-aiheisten töiden vuokrasta kaksi ensimmäistä kuukautta SPR:lle.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic