Kanta-Häme

Tehdas tanssii tällä kertaa kokonaisen viikon

Tanssi on ryöpsähtämäisillään irralleen Hämeenlinnassa.

– Olemme nyt tehneet töitä pari vuotta, jotta Hämeenlinnaan saataisiin oma tanssiskene – ja nyt se on nupullaan, iloitsee Tehdas tanssii -festivaalin toinen tuottaja Tuula Penttilä.

Hän ja Tanja Kunnari järjestävät tulevanakin kesänä Tehdas tanssii -festivaalin. Tänä vuonna se on venynyt viikonmittaiseksi. Viime vuonna pidettiin viikonlopun kestänyt ”maistiainen”.

– Täällä ei ole ollut tapana käydä katsomassa tanssiesityksiä. Sellaista haluan olla tuomassa kaupunkiin. Itse koen tanssin hyvinvointia lisäävänä asiana ja haluan saada ihmiset osallisiksi siitä, miten elähdyttävää voi olla katsoa tanssiesitystä, Penttilä sanoo.

– Olen tästä hirveän innoissani.

Penttilä ja Kunnari edustavat yhdessä Hämeenlinnan Tanssin tehdas ry:tä.

Yhdistyksen tavoitteena on saada aikaan paitsi hämeenlinnalainen ”luova tanssiskene”, myös intensiivinen ja syvälle luotaava festivaali.

– Festivaali sisältää sekä opetusta että esityksiä. Jatkossa on tarkoitus tarjota esityksiä joka ilta, mutta tällä kertaa opetusta on koko viikon ajan, kun taas esitykset keskittyvät viikonloppuun.

Opetus keskittyy erityisesti mestarikurssiin, joka on suunnattu lukioikäisille ja sitä vanhemmille aktiiviharrastajille. Kurssin huipentaa Sibeliuksen musiikkiin harjoiteltava esitys.

Iltakurssit on tarkoitettu myös vähintään hieman tanssia harrastaneille.

– Esitykset on kuitenkin tarkoitettu aivan kaikille kaupunkilaisille. Aloittelijoille on omia tunteja kesän alussa pidettävällä Tanssiviikolla. Teemme festivaalien kesken yhteistyötä. Yhdessä voimme tarjota mahdollisimman laajan kattauksen, Penttilä sanoo.

Mitä nykytanssin katsoja elokuussa saa? Esimerkiksi Jarkko Mandelinin koreografioimassa teoksessa Myrskyjä vesilasissa katsoja saa muun muassa vähän jännittää.

– Lavastus koostuu kahdestasadasta juomalasista, jotka on täytetty piripintaan. Jos tapahtuu jotain poikkeuksellista, asetelma romahtaa. Siitä syntyy ulkoista jännitettä, Mandelin kertoo.

Lasien keskellä tuotetaan nykytanssia, joka imee sisäänsä muun muassa akrobaattien taituruutta.

– Käytössä ovat kaikki taidot, jotka meillä on, muun muassa akrobatia ja breakdance. Tyylilajiltaan esitys on kuitenkin nykytanssia, Mandelin avaa.

Esityksessä on löyhä kehystarina kahdesta japanilaisesta ”herrahenkilöstä” etsimässä sisäistä rauhaa.

– Ensisijaisesti läpi paistaa kuitenkin taituruus ja intensiivisyys.

Tanssifestivaali rakennetaan osin apurahoituksella, mutta enimmäkseen talkoovoimin. Taiteen edistämiskeskukselta Tehdas tanssii sai 5 000 euroa. Myös Hämeenlinnan kaupunki on tukenut tapahtumaa.

– Vanajaveden opisto ja Sibelius-opisto puolestaan ovat tukeneet antamalla käyttöön harjoitustiloja. Suuri osa budjetista koostuu itse festivaalin kurssimaksuista ja lipputuloista, Tuula Penttilä kertoo.

Suurimmassa osassa on talkootyö. Pääjärjestäjät itse ovat tässä vaiheessa mukana silkasta tekemisen ja tanssin ilosanoman jakamisen palosta.

– Motivoidun tästä aihepiiristä aina. Tanssissa yhdistyvät sekä tunnepuoli että kehonkäyttö, Penttilä innostuu. HäSa

Tehdas tanssii -festivaali Verkatehtaalla 3.–9.8.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic