fbpx
Kanta-Häme

Tehdastuotanto seisoo enemmän kuin yhden päivän

Ammattiliittojen perjantain mielenilmaus katkaisee useiden tehtaiden tuotannon yli vuorokaudeksi. Prosessiteollisuuden koneet on ajettava alas vähitellen eikä niitä saada heti uudelleen käyntiin.

Metallinjalostajat arvioi seisokin suoriksi menetyksiksi jäsenyrityksille 16 miljoonaa euroa.

UPM:N VALKEAKOSKEN tarrapaperitehtaan alasajo alkoi jo kello 22 torstai-iltana. Työntekijät palaavat töihin lauantaiaamuna kello 9 ja aloittavat tuotannon käynnistämisen.

– Olemme tehtaasta ulkona perjantaina kello 6. Päälle jää vain voimalaitos ja pari sen työntekijää, Tervasaaren tarratehtaan paperityöntekijöiden pääluottamusmies Tomi Eerola kertoo.

UPM:n Valkeakosken tarrapaperitehtaalla on 260-270 työntekijää. Paperiliiton kaksi valkeakoskelaista ammattiosastoa järjestävät jäsenilleen linja-autokuljetuksen Helsingin mielenosoitukseen.

– Kaksi linja-autoa ainakin lähtee Helsinkiin. Lisäksi eräät matkustavat yksityiskuljetuksilla.

DELFORTGROUPIN TERVASAAREN TEHDAS koostuu paperikoneiksi pienehköistä koneista.

– Koneita ei voi ajaa yhtä aikaa alas. Ensimmäinen kone pysähtyy perjantaina kello 1 (yöllä), sanoo Tervakosken pääluottamusmies Mikko Nurmo.

Tervakosken työntekijät palaavat töihin lauantaiaamuna ja ryhtyvät käynnistämään koneita yksi toisensa jälkeen.

– Työnantaja ei tullut vastaan eikä järjestänyt kuljetusta Helsinkiin. Ammattiosaston piti järjestää kuljetus.

SSAB:N HÄMEENLINNAN työntekijät ovat vuorokauden pois töistä alkaen perjantaiaamuna kello 6. Pääluottamusmies Karo Suoknuuti sanoo, että käytännössä tuotanto seisoo reilun vuorokauden.

– Koneiden pysäyttämistä joudutaan valmistelemaan. Ne on laitettava turvalliseen tilaan.

SAK:n Hämeenlinnan paikallisjärjestö järjestää oman mielenilmaisun Hämeenlinnassa perjantaina. Järjestöllä on kuitenkin myös kuljetus Helsingin valtakunnalliseen tapahtumaan.

– Kaikki jäsenet eivät kuitenkaan lähtisi Helsinkiin, Suoknuuti sanoo.

USEAT AMMATTIOSASTOT kehottavat jäseniään tekemään banderolleja mielenilmaukseen. Paperin valkeakoskelainen osasto 70 muistuttaa erikseen, että kyseessä on poliittinen mielenilmaus vain ja ainoastaan hallitusta vastaan.

Hämeenlinnalainen metallin ammattiosasto 43 toivottaa kauppatorille kaikki ”kepuloinnin kohteeksi joutuneet”.

Helsingissä järjestetään perjantaina palkansaajien kaikkien keskusjärjestöjen yhteinen mielenilmaus, jolla vastustetaan hallituksen tapaa tehdä leikkauksia ja rajoittaa sopimusoikeutta. Mielenilmaukseen odotetaan noin 100 000 henkilöä.

Useimmat ammattiliitot ovat yhden päivän lakossa perjantaina. Käytännössä kaikki keskusjärjestöihin kuuluvat ammattiliitot ovat ilmoittaneet tukevansa mielenilmausta.

ERÄÄT AMMATTILIITOT eivät kuitenkaan keskeytä töitä perjantaina eivätkä siten aktiivisesti osallistu perjantain mielenilmaisuun. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n jäsenet ovat töissä.

Lehdistön työehtosopimus kieltää toimittajilta osallistumisen mielenilmauslakkoihin. Ylen ohjelmatyöntekijät eivät osallistu mielenilmaisuun niin, että se merkitsisi poissaoloa työtehtävistä.

Menot