Kanta-Häme

Tehtäväpiikki Tervakoskella – viranomaisilla tutkinnassa nuorten väkivaltaa, sotkemista ja järjestyshäiriöitä

Tervakoskella on ilmennyt loppukesän ja syksyn aikana tavanomaista enemmän ilkivaltaa, töhrimistä ja nuorten välistä väkivaltaa.

Poliisin, sosiaalityöntekijöiden ja nuorisotoimen moniammatillinen Ankkuri-tiimi on saanut lukuisia yhteydenottoja ja tehtäviä ongelmiin liittyen, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Juha Kuningas Hämeen poliisista.

– Varsinkin loppukesästä Tervakoskella oli selvä tehtäväpiikki ilkivallan osalta. Esimerkiksi Suruttoman kodalla on rikottu ja sotkettu paikkoja, sekä varastettu riistakamera. Ilkivaltaa on tehty myös Porttilantien päiväkodilla ja koulujen alueilla. Yläkoulun pihan alueella on ilmoituksen mukaan täysi-ikäisten nuorten henkilöiden epäilty käyttäneen huumausaineita, Kuningas kertoo.

 

Poliisi on saanut kuluneen vuoden aikana yhteensä noin 30 hälytystehtävää Tervakoskelle, joissa osallisina epäillään olevan alaikäisiä tai korkeintaan noin parikymppisiä nuoria. Nuorimmat epäillyt ovat alle 15-vuotiaita.

Tehtävistä suurin osa koskee järjestyshäiriöitä ja ilkivaltaa, mutta joukossa on myös kahdeksan epäiltyä väkivaltatapausta.

– Hälytystehtävien lisäksi poliisille on tehty rikosilmoituksia nuorten keskinäisestä väkivallasta. Ankkuri-tiimi on myös saanut suoria yhteydenottoja kouluilta, paikallisilta asukkailta ja kunnan kiinteistöistä vastaavilta virkamiehiltä, Juha Kuningas kertoo.

Osassa tapauksista epäillyt ovat samoja.

– Muutama henkilö on osallisena useammassa teossa, ja he ovat saaneet muita nuoria mukaansa. Osa on täysin muista irrallisia tekoja.

 

Hämeen Sanomien tietojen mukaan myös elokuun puolivälissä Tervakosken yhteiskoulun pihassa tapahtunut oppilaan pahoinpitely liittyy vyyhteen. Tuolloin koulun ulkopuolisen nuoren henkilön epäillään pahoinpidelleen koulun oppilaan teleskooppipatukalla.

Viimeisin rikos, jonka tekijäksi uhrit epäilivät nuorta, todennäköisesti alaikäistä henkilöä, on viime viikonloppuna tapahtunut Tervakosken Eläkkeensaajien arpajaiskassan sieppaaminen. Tapauksen tutkinta ei ole vielä edennyt.

– Tiedän asiasta vain sen, mitä olen lehdestä lukenut. Uskoisin asian etenevän aikanaan Ankkuri-tiimin työpöydälle, Juha Kuningas sanoo.

 

Ankkuri-tiimi on suunnitellut kohdistettua toimintaa Tervakoskelle ja mahdollisesti myös Turenkiin.

– Olemme keskustelleet mahdollisista toimintamuodoista sidosryhmien kanssa. Koulut ovat olleet meihin päin hyvin aktiivisia, ja yhteistyötä tehdään myös Janakkalan nuorisotoimen kanssa, Kuningas kertoo. HäSa