Kanta-Häme

Tekemisen meininki vie pianistia

Hyvä tekemisen meininki ja yhdessä musisoiminen leimaavat Hämeenlinnan Sibelius-opiston arkea. Se pitää opettajat tyytyväisinä ja takaa myös sen, että musiikinopiskelijoiksi riittää hakijoita, vaikka nuorten ajankäytöstä kilpailevat aina vain useammat harrastukset.
 
Tätä mieltä on pianisti ja pianonsoiton opettaja Iina Harjula, joka tuli kaksi vuotta sitten sijaiseksi opistoon.
 
Tästä syksystä lähtien Harjula on myös Sibelius-opiston apulaisrehtori yhdessä kollegansa, pianonsoiton opettajan Kimmo Tapanaisen kanssa.
 
He jakavat tehtävät, jotka jäivät eläkkeelle siirtyneeltä apulaisrehtorilta Helena Marttiselta.
Tapanainen vastaa pääasiassa oppilasasioista. Harjulan sarkaan kuuluvat konserttituotannot sekä mm. kansainväliset suhteet.
 
Iina Harjulaan kannattaa siis olla yhteydessä, jos esimerkiksi haluaa nuoria musiikinopiskelijoita esiintymään tilaisuuteensa.

Yleisön edessä …soitonopiskelija kasvaa

Esiintymiset kuuluvat musiikkiopistolaisten pakollisiin opintosuorituksiin. Usein se tarkoittaa osallistumista opiston sisällä pidettäviin matineoihin.
 
– On kuitenkin tärkeää mennä myös opiston ulkopuolelle. Oikea yleisö ja esiintymistilanne kehittävät soittamista tosi paljon, Iina Harjula sanoo.
 
Samalla tulee vietyä musiikkia niidenkin luo, jotka eivät itse tulisi lähteneeksi konserttiin. Esimerkiksi viime viikolla opistolaisia oli esiintymässä Sisälähetyksen palvelutalossa. Myös Hämeenlinnan taiteiden yössä nähtiin oppilasesiintymisiä
 
– Täksi syksyksi edeltäjäni oli sopinut jo kymmenkunta esiintymistä ja ensi vuodesta tulee varmaan vilkkaampi kuin koskaan ennen, apulaisrehtori viittaa Sibeliuksen juhlavuoteen.

Soittamalla …sisään kaupunkiin

Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta valmistunut Harjula tuli Hämeenlinnaan entisen piano-opettajansa Seppo Saloviuksen kehotuksesta. Tämä vinkkasi, että Hämeenlinnassa olisi sijaisuus, jota kannattaisi hakea.
 
Nyt jo edesmenneellä Saloviuksella oli paljon yhteyksiä Hämeenlinnan seudulle. Hänet muistetaan muun muassa Tuuloksen kesäkonserttien toisena perustajana.
 
– Hänen kauttaan tunsin jo aika monta muusikkoa Hämeenlinnasta, Iina Harjula kertoo. 
 
Tutustuminen Hämeenlinnaan ja hämeenlinnalaisiin kävi lopulta nopeasti.
 
– Täällä on se onni, että minua pyydettiin soittamaan moneen porukkaan kun tulin uutena tänne, hän kertoo.
 
Työtovereidensa kanssa Iina Harjula on esiintynyt muun muassa parissa kuuden ja kahdeksan pianon projektissa Verkatehtaalla. Lisäksi hän on säestänyt opiston laulunopettajia ja soittanut duettoja puhaltajien kanssa.
 
Kamarimuusikkona ja lied-pianistina Harjula on esiintynyt ennen kaikkea omien opiskelutovereidensa kanssa. 
 
– Tykkään tehdä yhdessä, hän sanoo. (HäSa)
 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic